Licht op de maatjes!
Aankomend najaar gaat Staatsbosbeheer groot onderhoud uitvoeren in en om de twee Twentse natuurgebieden Reutummerveen en Reutummerweuste nabij het dorp Reutum (gemeente Tubbergen). De werkzaamheden staan in het teken van bos- en houtwalbeheer en zijn noodzakelijk voor de instandhouding van deze natuurgebieden.
De twee gebieden samen zijn ongeveer 75 hectare groot en bestaan uit een afwisseling van graslanden, vochtige bossen, watergangen en vele meters houtwallen. Een weerspiegeling van het oude kleinschalige Twentse cultuurlandschap. De gebieden zijn het hele jaar behoorlijk nat, dit komt door een hoge kweldruk (grondwater dat aan de oppervlakte uit de bodem komt) en de lage ligging in het landschap. Door deze omstandigheden vind je in de gebieden bijzondere plant- en diersoorten zoals de gevlekte orchis, meerdere veenmossen, diverse insecten, de karakteristieke koekoek en het sierlijke ree.
Houtwallen hadden vroeger een belangrijke functie, ze markeerden o.a. de perceelgrens en zorgden er voor dat vee niet kon ontsnappen, oftewel de voorlopers van het prikkeldraad.
Houtwallen werden periodiek gesnoeid (eens in de 5 a 7 jaar) takken bossen werden o.a. gebruikt als brandhout, om te looien, bezems te maken en stamhout werd gebruikt voor gebinten in boerderijen en stallen. Een boer beheerde zijn houtwal goed, op een manier dat deze nooit verdween, maar continue een belangrijke functie kon vervullen en voorzag in zijn behoefte aan hout.
De bosranden en houtwallen in deze gebieden zijn toe aan onderhoud. Er staan momenteel veel hoge bomen, dat zorgt voor schaduw op de naastgelegen graslanden en het verdringen van struiken zoals hazelaar en sleedoorn in de houtwal. Hierdoor verdwijnen deze plant- en stuiksoorten, welke hier thuishoren en zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Daarom gaat Staatsbosbeheer dit najaar werkzaamheden uitvoeren. Een deel van de bomen wordt gekapt en daarmee ontstaat licht en ruimte voor genoemde soorten. Op deze manier blijft het unieke en oude landschap voor de toekomst bewaard. Het vrijkomend hout heeft al een bestemming. Een deel van het geoogste hout wordt als FSC®-hout duurzaam toegepast in de productie van plaatmateriaal en papier.