In ‘De Theaterkrant’, voor artiesten de belangrijkste bron voor een recensie in de theaterwereld, werd de voorstelling ‘Boys don’t cry’ met maar liefst 5 sterren beloond en dat is de allerhoogste waardering, die men maar kan krijgen. Voor een heel belangrijk deel is dit te danken aan de in Ootmarsum geboren en getogen Boudewijn Koops. Samen met zijn studiegenoot en vriend Jules van Rijn speelde hij dit educatieve theaterstuk in de Dommerholtzaal van schouwburg Odeon in Zwolle.
Na afloop van deze voorstelling bleef het een tijdlang stil. Een indringende stilte, want toeschouwers hadden een brok in de keel, maar konden de handen natuurlijk wel op elkaar krijgen voor een ovationeel applaus. Het was allemaal heel bijzonder wat zich daar in Zwolle op het podium afspeelde. Boudewijn Koops en Jules van Rijn spelen voor een heel groot gedeelte zichzelf. Hun autobiografisch verhaal is heel herkenbaar. Beiden zijn beïnvloed in alles wat ze in hun jeugd hebben meegemaakt. Homoseksualiteit, een ziekte als kanker, geconfronteerd worden met familiewortels, verstoorde relaties en vooral het zoeken naar een eigen identiteit, zonder vooroordelen en ‘keiharde conclusies van de omgeving’. Boys don’t cry vertelt het verhaal over vriendschap en het opgroeien in het katholieke Oost-Nederland. Het geeft een geweldige inkijk hoe zij hun jeugd hebben ervaren met positieve, maar ook met negatieve aspecten. De voorstelling ontroerde en de reacties naderhand waren misschien nog wel heftiger, want het publiek hield het niet droog.
Het is misschien wel de doorbraak van een ambitieuze Boudewijn Koops en zijn kompaan Jules van Rijn. “We zijn studiegenoten geweest hier in Zwolle en mede daardoor vrienden geworden. Ik heb mijn diepste jeugdherinneringen aan het papier toevertrouwd en samen met Jules hebben we dit theaterstuk op deze wijze geschreven. Het bleek een prachtig samenspel en de basis voor een bijzonder verhaal. Dat had ik niet ingeschat, maar nu we alle reacties horen, zien en lezen, beseffen we dat we een hele gevoelige snaar hebben weten te raken. Ook onze fantastische regisseuse Corien Feikens heeft daar een hele belangrijke rol in gespeeld. Het mooie is dat ik heel veel jeugdervaringen uit Ootmarsum in dit theaterstuk heb kunnen stoppen. Mijn vroegere meester Sinus Meijberg wordt daar als een voor mij belangrijk type neergezet. Aan het einde van de basisschool kreeg groep 8 als afscheid een bijbel en voorin schreef meester Meijberg; ‘Boudewijn, ik denk dat dit boek een goed begin is voor een kritisch theoloog in de notendop’.
Als 7-jarige heb ik de benoeming van de homoseksuele dominee Roel de Meij Mecima in Ootmarsum meegekregen. Het zorgde in de Hervormde Kerk voor veel commotie en leidde ook bij ons thuis tot veel discussie. Het is een onderdeel dat in het verhaal van Boys don’t cry een behoorlijke impact heeft. Maar ook disco Tijs en het verenigingsleven in Ootmarsum neemt een belangrijke rol in. Dat vormt mede je jeugd en is zeker van belang in je ontwikkeling. De voorstelling gaat over kanker bij kinderen, homoacceptatie, religie, pesten, de gevolgen van scheidingen en misschien daardoor wel het vluchten in drank en drugs. Deze voorstelling is voor mij ook een flashback naar mijn jeugd en het is niet de bedoeling om een waarschuwend vingertje naar volwassenen op te steken, maar wat er allemaal in je jeugd en puberteit gebeurt, heeft op mij heel veel impact gehad.
En dat geldt ook zeker voor Jules. Samen met regisseuse Corien Feikens hebben we geprobeerd om dat op een integere wijze naar voren te brengen. Gelet op de recensies in Trouw en De Theaterkrant is ons dat blijkbaar gelukt en daar ben ik best trots op, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik dit absoluut niet had verwacht,” vertelt Boudewijn Koops.
Het kan zomaar een landelijke doorbraak worden voor Boudewijn Koops, want de gemeente Zwolle en het COC hebben deze theatervoorstelling al geadopteerd. Ook ligt het beeldmateriaal van dit theaterstuk bij de regie van De Wereld Draait Door en als zij dit een item vinden om uit te zenden dan maakt ook een groot deel van Nederland kennis met deze boeiende educatieve voorstelling.
“Ons toneelstuk kan leiden tot een tournee langs meerdere theaters. Ook scholen kunnen zich voor dit project inschrijven. Wij zijn een professioneel gezelschap zonder subsidie, maar worden nu wel ondersteund door de gemeente Zwolle en het COC. Wij willen wel heel graag dat schoolklassen naar het theater komen. Naderhand is er een medewerker van het COC, die met de klas mee gaat naar de school om daar vragen te beantwoorden en verdere informatie te geven over de acceptatie van homo’s. In deze voorstelling laten we heel duidelijk zien dat er in je jeugd iets kan gebeuren waar je als jongere eigenlijk geen grip op hebt. Dat maakt het best heftig en ook voor mij heeft het een emotionele lading. Niet voor niets heb ik zaterdag aan de commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, laten weten dat ik de presentatie van Prinsjesdag heb moeten afzeggen om me volledig voor te kunnen bereiden op deze première. Het is een reflectie op je eigen jeugd en dat vergt heel veel energie, maar ik ben er trots op dat we dit als team samen hebben kunnen brengen,” laat een gelukkige Boudewijn Koops weten. Meer informatie is te vinden op http://www.theatereducatienederland.nl/boysdontcry