Niet alleen de Brabantse nachten zijn lang en mooi, maar ook de Brabantse verhalen zijn mooi en lang. Postduivenliefhebber pur sang Bert Damhuis stroopt regelmatig het internet af op zoek naar die ene duif. Hij vond er één in Brabant en de doffer kostte hem 35 euro, minder als de brandstofkosten die dag. De 4-jarige duif zorgde voor talentvol nageslacht en het resultaat was het afgelopen weekend merkbaar, want één van de nakomelingen, inmiddels terecht gekomen in het succesvolle hok van Bennie Senger, bleek de winnaar van de weekendprijs. Het was al weer de één na laatste vlucht. Hieronder het uitgebreide relaas met de nodige Brabantse accenten en achtergrondinformatie over het boeiende duivenleven.
Nieuws van de Othmarvliegers
Vóór een verslag te geven van de één na laatste wedvlucht voor de jonge duiven is een ‘rectificatie’ op zijnn plaats. Althans, de accenten die vorige week gegeven waren aan het management van het Hok Kuipers dienen op verzoek van datzelfde management enigszins bijgesteld te worden. Douwe zelf vergelijkt het met een profclub in het voetbal: pa Gerrit is de veldtrainer, hij de technisch directeur ! Bij deze. Mochten de resultaten in Tilligte minder worden dan is het natuurlijk dan de vraag wier er het eerst het veld moet ruimen dus voor ontslag in aanmerking komt ? In ieder geval maakt de uitslag van afgelopen zaterdag vanuit Laon, 385 kilometer, duidelijk dat het Hok Kuipers het kampioenschap jonge duiven, met nog één vlucht te gaan, nauwelijks meer kan ontgaan. Na de geweldige uitslag van vorige week waren ze nu goed voor een 3e en een 5e.
De overwinning, toch wel enigszins onverwacht, maar desalniettemin geheel verdiend, ging echter naar Bennie Senger, op de voet gevolgd door Theo Luttikhuis. Het is lang geleden dat een dergelijke uitslag zich heeft voorgedaan, sterker nog, zelfs diep graven in de archieven leverde geen uitslag op als zaterdag. Beide liefhebbers wonen op nog geen 50 meter afstand van elkaar, waardoor het onderwerp van gesprek tijdens het afslaan al snel kwam op een mogelijke, unieke luchtlaag tussen Laon en de Van Loo-/Smithuisstraat, waardoor hun duiven in het voordeel waren. Dat is natuurlijk onzin, duiven die kopprijzen pakken zijn in vorm en gemotiveerd en dat zal bij Senger en Luttikhuis niet anders zijn geweest.
We need stories ! Je hebt verhalen nodig om te kunnen schrijven. Zo’n verhaal levert de ‘308’ , de winnaar van Laon, van Bennie Senger op. Recentelijk werden een aantal mogelijkheden beschreven hoe aan goede duiven gekomen kon worden onder andere door aan te kloppen bij goede liefhebbers is de buurt. Een andere manier is het internet af te struinen. Duivenmarktplaats.nl is een site waar van alles te koop wordt aangeboden wat maar met de duivensport te maken heeft. Op enig moment stond op deze site een advertentie van een oudere liefhebber van het Brabantse platteland, die vanwege zijn leeftijd al zijn duiven te koop aanbood. Bert Damhuis, altijd op zoek naar nog goede en nog betere duiven, zag die advertentie en na enig speurwerk bleek dat die liefhebber en vooral zijn duiven knetterhard hadden gevlogen. Veel 1e prijzen in groot verband mede dankzij een 4-jarige doffer. De uitslagen logen wat dat betreft niet. De verkoopveiling zou bij die man thuis in een, zo bleek later, rokerig achterkamertje plaatsvinden. Het internet leverde een schat aan informatie op over die 4-jarige doffer. Het enige nadeel aan die duif, maar ook aan de rest van de duiven van de Brabander was, dat er geen stamkaarten bij waren. Onontbeerlijk om een goede prijs te kunnen krijgen voor zelfs een topduif. Je kunt van stamkaarten vinden wat je wilt, waar het om gaat zijn de vlieg- en kweekkwaliteiten, anders raak je als liefhebber de uitslag niet. Het was dus een simpele advertentie die nauwelijks opviel, dus geen uitgebreide reclamecampagne zoals je bij andere hokken wel eens ziet. De belangstelling was dan ook niet groot, op een enkele Amsterdammer na die de uitslagen ook bestudeerd had. Om een lang verhaal kort te maken, de 4-jarige doffer met meerdere 1e prijzen op duizenden duiven, veranderde voor een extreem luttel bedrag ( € 35,00 !) van eigenaar en ging naar Bert Damhuis, die de moeite had genomen naar Brabant af te reizen om een goede duif te bemachtigen. Dat het een prima vliegduif was, bewijzen de uitslagen in het verleden. Dat het een topkweker in wording is, bewijst de ‘308’ van Bennie Senger: het is een jong van die 4-jarige doffer. Daar blijft het echter niet bij. De in de regio bekende combinatie Visscher uit Glanerbrug heeft van die doffer ook een jonge duif, die van wanten weet en bij hen vanuit Laon eveneens in de kop van de uitslag zat. Het voorgaande bewijst dat je aan goede duiven kunt komen voor weinig geld, maar dat je er dan wel wat voor moet doen. Bijvoorbeeld door af te reizen naar Brabant in contreien waar zelfs de TomTom geen bereik heeft.
Bert Damhuis verdient daarom deze aandacht, want hij kweekte met deze 4-jarige doffer en het resultaat van de nakomelingen mag er zijn!
De volledige uitslag van Laon, gesponsord door Postel Loonwerk en Transport uit Tilligte, 81 duiven van 8 deelnemers.
1. B. Senger
2 en 4. Th. Luttikhuis
3 en 5 D. Kuipers