Brandbrief betreffende massale ontbossing in Overijssel

(De onderstaande brandbrief was gericht aan Provinciale Staten en Gedeputeerden van de Provincie Overijssel.)
De Stichting Behoud Twents Landschap maakt zich ernstige zorgen over de massale ontbossing die in onze Provincie Overijssel plaatsvindt in het kader van Natura 2000. Volgens ons is deze massale ontbossing zonder werkelijke compensatie in tegenspraak met het Klimaatakkoord en de Bossenstrategie van de Provincie.
Ondertussen is er sprake van de nodige kap en actie lijkt ons gewenst.

Op de site van de Provincie Overijssel staat onder Bossenstrategie:
‘Bomen zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving en de natuur. Veel planten en dieren leven in en rondom bomen. Bossen horen bij veel van onze Overijsselse landschappen, zoals het coulissenlandschap in Twente en Salland of de historische landgoederen. Bomen slaan het broeikasgas CO2 op, daarom spelen ze een belangrijke rol bij het beperken van klimaatverandering.’

‘De Provincie Overijssel heeft in 2022 de Overijsselse Bossenstrategie vastgesteld. Onze ambities tot 2030 zijn:

  • 10% meer bos: dat is 3.900 ha, oftewel rond de 15 miljoen bomen;
  • 5% houtige elementen zoals houtwallen, singels, losse bomen en hagen;
  • verbetering kwaliteit van het bestaande bos;
  • duurzaam gebruik van hout’

Van die 3900 hectare bos die de Provincie wil realiseren is 1400 hectare compensatie voor de ontbossingen ten behoeve van Natura 2000 gebieden.
Die massale ontbossing (alleen in Overijssel meer dan 1400 hectare = 2800 voetbalvelden) is volgens de Natura 2000 doelstellingen nodig om heideterreinen of veengebieden te herstellen en de biodiversiteit te vergroten.
Hoewel deze doelstelling bewonderenswaardig is, hebben wij onze twijfels over de uitvoering van het project. Daarom zijn wij met uw goedvinden op onderzoek uit gegaan.

Navraag bij meerdere beleidsmedewerkers van de Provincie Overijssel, die zich bezig houden met bos en natuurbeheer, maakt duidelijk:

1. Er is nauwelijks sprake van nieuwe aanplant van bos.
2. Het bos moet hoofdzakelijk worden aangeplant op landbouwgrond maar de agrariërs hebben daar blijkbaar geen oren naar.
3. Ook de grote natuurorganisaties hebben geen ruimte om het verloren gegane bos op eigen terrein te compenseren.

Graag ontvangen wij een antwoord op de onderstaande vragen:

Hoe serieus neemt de Provincie Overijssel het Klimaatakkoord waarin duidelijk wordt aangegeven dat er in Nederland 10% bos bij moet komen, aangezien in Overijssel het areaal bos flink is afgenomen? Citaat uit het Klimaatakkoord: ‘…Daarin is opgenomen dat er voor 2030 37.000 hectare bos bij komt in Nederland; dat is maar liefst 10% extra bos.’

 De Provincie Overijssel beschikt ook over (landbouw) gronden. Kunnen deze gronden worden gebruikt voor aanplant van bos of herstel van het coulissenlandschap door de aanplant van houtwallen, bosjes en singels?

Is het mogelijk dat de Provincie Overijssel de toekomstige verdere ontbossingen ten behoeve van Natura 2000 doelstellingen per direct uitstelt totdat de werkelijke compensatie van 1400 hectare bos heeft plaatsgevonden?

Onze Stichting Behoud Twents Landschap is in 2022 gestart met het Project Gratis Bosplantsoen voor Particuliere grondeigenaren: https://behoudtwentslandschap.nl/projecten/
Vanaf die datum heeft onze stichting samen met grondeigenaren uit NO Twente 21.000 stuks bosplantsoen kunnen planten voor houtwallen, bosjes en singels in NO Twente. Daarbij zijn de overheadkosten beperkt gebleven tot 10% en is het overige geld besteed aan streekeigen bomen en struiken.
Ziet de Provincie kans om dit succesvolle initiatief in heel Overijssel van de grond te krijgen zodat er daadwerkelijk wordt geplant?

Wij verwachten een spoedige reactie van de Provincie Overijssel en daadwerkelijke herplant van de gekapte bossen. (1400 hectare)

Namens Stichting Behoud Twents Landschap
Chris van Benthem en Moniek Klister
www.behoudtwentslandschap.nl

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

In actie om het Twents coulisselandschap te herstellen

In actie om het Twents coulisselandschap te herstellen

Onder kille en natte omstandigheden was het hartverwarmend om te zien hoe vele particulieren hun bes...

Lees verder >
Gratis bosplantsoen voor grondeigenaren

Gratis bosplantsoen voor grondeigenaren

Wilt u een ‘overhoekje’ inplanten, een vogelbosje maken, een wilde haag langs een oude schuur pl...

Lees verder >
Boeren horen bij het Twentse landschap

Boeren horen bij het Twentse landschap

Als Stichting Behoud Twents Landschap willen wij graag een reactie geven op de stikstofproblematiek ...

Lees verder >