Op 1 februari tekenen Brandweer Twente en Geas Energiewacht een intentieverklaring , waarin staat dat zij zich samen inspannen om de kans koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Hiermee wordt in Twente het startschot gegeven voor de landelijke Koolmonoxidecampagne: ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’ .
Koolmonoxide, de sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet, maar je kunt door een koolmonoxidevergiftiging bewusteloos raken of zelfs overlijden. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis . Ook in Twente nemen we een stijging van het aantal koolmonoxidemeldingen waar.
Samenwerking
Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. “Reden genoeg voor de brandweer om het probleem bij de bron aan te pakken en in contact te treden met Geas Energiewacht. Zij waren gelijk enthousiast om een samenwerking aan te gaan,” aldus Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente. Gert Harm ten Bolscher, Algemeen Directeur van Geas: “Wij komen bij 145.000 huishouden achter de deur, dus hebben een groot bereik . Door onze monteurs het gesprek aan te laten gaan met onze klanten, proberen wij hen meer bewust te maken van de gevaren va n CO. Daarnaast controleren we de installaties volgens de juiste veiligheidsvoorschriften op een veilige werking, indien nodig kunnen onze monteurs direct maatregelen treffen”. Partijen gaan de samenwerking aan voor een periode van twee jaren.
Campagne
De landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer ’ gaat woensdag 1 februari van start. Naast het tekenen van de intentieverklaring met de Gea s, roept Brandweer Twente inwoners op de online test te doen. Het doel van deze test is om de kennis over het kunnen voorkomen van koolmonoxidevergiftiging te vergroten. Doel is ook inwoners te bewegen een koolmonoxidemelder aan te schaffen, nu beschikt la ndelijk slecht 18% van de huishoudens over een dergelijke melder. Tijdens de woningchecks die Brandweer Twente met het team Brandveilig Leven uitvoert, wordt ook extra aandacht aan CO. Meer informatie staat op de (vernieuwde) website van Brandweer Twente www.brandweertwente.nl.