Na een lange periode van wijzigingen in regelgeving, het verkrijgen van ontheffingen, het uitvoeren van testen en het afronden van opleidingen is Brandweer Twente klaar om de drone ‘Argus’ in te zetten. Argus is een RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), een onbemand op afstand bestuurbaar multirotor systeem. Met behulp van Argus kan vanuit de lucht cruciale informatie over een incident verkregen worden, zodat brandweerpersoneel en –materieel nog effectiever en efficiënter ingezet kan worden.
Ogen in de lucht
Brandweer Twente gaat samen met Brandweer Midden- en West-Brabant het komende pilotjaar ervaring gaan opdoen met het vliegen met een drone. Sinds kort is ruimte gekregen om onder bepaalde voorwaarden tijdens incidenten de lucht in te mogen. De beelden worden gebruikt om de inzet van de brandweer nog effectiever en efficiënter uit te voeren. Daarnaast moet de pilot leiden tot een landelijke beleidslijn voor het gebruik van en de inzet door drones door de brandweer in Nederland. “Het is goed dat we nu echt in de praktijk Argus kunnen inzetten. Deze beelden zijn direct te zien op de tablet van de Officier van Dienst en in het operationeel centrum. Zo kunnen we beter bepalen hoe we in actie moeten komen. He t zijn letterlijk onze ogen in de lucht”, aldus Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.
Live streaming van beelden
Brandweer Twente heeft voor de inzet van Argus een aantal scenario’s beschreven, de mogelijkheden zijn legio: het in kaart brengen van grote branden, het opsporen van slachtoffers in water of onder ijs of het krijgen van overzicht bij grote verkeersongevallen. Vooralsnog wordt Argus alleen voorzien van een camera of infraroodcamera. De beelden die gemaakt worden, zijn alleen live te zien voor de brandweer. Er worden voorlopig geen beelden opgeslagen. In verband met de veiligheid is het niet altijd mogelijk om Argus in te zetten. Hij vliegt alleen bij daglicht, als het vorstvrij is, bij niet teveel bewolking of wind. De piloot moet Argus altijd in zicht kunnen hebben. “Ondanks restricties en strenge regelgeving zijn we ervan overtuigd dat we Argus vaak in kunnen zetten. Ik weet zeker dat hij toegevoegde waarde heeft en dat we hem in de toekomst voor meerdere toepassingen in heel Nederland in kunnen zetten”, aldus Martijn Zagwijn, piloot van Argus.
Gegevens over drone Argus:
De RPAS, een Altura ATX8 multikopter, weegt ruim zeven kilogram. Het heeft vier armen met elk twee rotoren. Hij vliegt met 25 kilometer per uur (max 40 km/h). Wanneer de piloten het contact met de drone verliezen, vliegt deze vanzelf terug naar de startplek. Omdat de luchtvaartuigen van de brandweer een naam hebben, kreeg de Twentse drone ook een naam: Argus