Brandweer Twente geeft op maandag 30 september samen met de veertien Twentse burgemeesters het startschot voor de brandpreventieweken. In iedere Twentse gemeente hangt de burgemeester samen met Brandweer Twente ‘tegelijkertijd’ een rookmelder op bij een inwoner. Dit om aandacht te vragen voor de Brandpreventieweken die zich dit jaar richt op de thuiswonende senioren. Doel is om het veiligheidsbewustzijn te verhogen en daarmee uiteindelijk het aantal branden en slachtoffers te verminderen.
De meeste slachtoffers bij brand zijn te betreuren bij woningbranden. De brandweer wil de inwoners van Twente bewust maken van de drietrap voorkomen van, melden van en vluchten vanuit een woningbrand. Want als er brand ontstaat, hebben bewoners slechts drie minuten de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een zeer gevaarlijke situatie. Tijdens de Nationale brandpreventieweken richt Brandweer Twente zich op de thuiswonende senioren. Deze doelgroep zal de komende jaren fors toenemen en heeft een relatief hoog veiligheidsrisico. Uit onderzoek blijkt dat bij juist deze doelgroep het aantal doden bij brand hoger ligt dan bij niet-senioren.
Burgemeesters op bezoek bij thuiswonende senioren
Om aandacht te vragen voor de brandpreventieweken worden op maandag 30 september in de veertien Twentse gemeenten ‘tegelijkertijd’ de Twentse brandpreventiecampagne gestart. In elke gemeente bezoekt de burgemeester samen met de brandweer een thuiswonende senior. In de gemeente Dinkelland komt wethouder Steggink samen met Ronald Pellewever, lid van het managementteam Twente, naar een thuiswonende senior om deze een rookmelder te overhandigen.
Samen met de bewoner wordt de rookmelder op de juiste plek opgehangen en is er aandacht voor brandveiligheid in de woning. Alles met de intentie om het brandbewustzijn te verhogen.