Met het nodige precisiewerk zijn de prachtige authentieke brouwketels van bierbrouwerij Othmar geplaatst in Gasterij Oatmössche. De koperkleurige ketels hebben de uitstraling van weleer, maar zijn voorzien van de meest moderne technologie. De tanks hebben een capaciteit van 2000 liter. In deze brouwketels vindt de eerste fase van het proces plaats om het Othmar bier te brouwen. De nieuwe Gasterij is gehuisvest rondom de brouwketels. Er wordt een zeer speciale bar gemaakt, waarvan de achterkant van de bar ruim anderhalve meter hoger ligt, waardoor de gasten die hier op de kruk plaatsnemen over de barman of -vrouw heen kunnen kijken en zicht hebben op de brouwketel.
foto: Tekening van het interieur Gasterij Oatmössche
“We zijn natuurlijk erg blij dat deze brouwketels geplaatst zijn. Weer een stap dichterbij de realisatie van dit grote project op het voormalige Commanderiegebied,” vertelt Dirk Heupink, “Het brouwsel in deze ketel wordt straks onder de grond gepompt naar de Bierbrouwerij om daar het vervolg van het proces af te ronden. We kunnen straks per dag 4000 liter bier brouwen tot een maximum van 7500 hectoliter op jaarbasis. Het bier dat we in ons nieuwe onderkomen brouwen wordt kwalitatief nog weer beter dan het huidige Othmarbier. We maken in principe gebruik van het grondwater in dit Commanderiegebied. We hebben een put gevonden op pakweg 60 meter diepte waar onbeperkt water in zit. Dit hebben we inmiddels laten testen door de bieruniversiteit in Berlijn en die eerste test ziet er prima uit. Er volgen nog wat andere analyses en pakken die goed uit, dan is het eigen grondwater één van de basisstoffen van ons bier,” laat een opgetogen Dirk Heupink weten.
Op de plek waar 800 jaar geleden de Ridders der Duitse Orde van de Commanderie Ootmarsum zetelde is aannemer Niehof met tal van onderaannemers druk in de weer om de bouw volgens plan te laten verlopen.
Het ambitieuze project van de familie Heupink omvat een Poortgebouw met daarin de Gasterij, een Donjon toren en de nieuwe entree van het Openluchtmuseum. In het andere gebouw komt de Bierbrouwerij en een expositieruimte. Tussen de gebouwen komt een groot plein met onder meer een terras en een Biergarten.
In maart van dit jaar stond er nog niets op dit stuk grond. Inmiddels heeft het voormalige Commanderiegebied een metamorfose ondergaan. De planning is dat half oktober de ruwbouw klaar is inclusief het installatiewerk in de brouwerij, zodat het eerste bier vanaf die datum gebrouwen kan worden. De bedoeling is dat op 1 december alles kan draaien en dat dan ook de Gasterij haar deuren opent.