Meer dan 50.000 kinderen in 7 provincies gaan tijdens de eerste week van de zomervakantie aan de slag met gezonde en duurzame voeding. Maar liefst 70 BSO’s in Overijssel hebben ingetekend voor de Gezonde Smikkelweek; een week lang spelenderwijs groente leren kennen. Op 18 juli overhandigt Roy de Witte, Gedeputeerde van de provincie Overijssel het eerste pakket aan BSO van Columbus Junior in Nijverdal. In Overijssel hebben de organisaties Jong Leren Eten Overijssel, provincie Overijssel (Sociale Kwaliteit), GGD Twente en GGD IJsselland, Natuur-en milieu Overijssel en alle (JOGG) gemeenten in Overijssel de handen ineen geslagen.
Kinderen bewuster maken van gezonde voeding
De Gezonde Smikkelweek is een initiatief van sociale onderneming Spoony om kinderen voedselvaardiger te maken door spelenderwijs te koken, bakken, proeven en spelen met groenten op de BSO. Het wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en 16 partners die allen zonder winstoogmerk meedoen. Dit jaar doen landelijk bijna 600 BSO’s mee, dat zijn ruim 50.000 kinderen! Elk kind krijgt bovendien een vakantie-doeboek mee naar huis met gezonde en leuke eetspelletjes.
Ook BSO’s die niet meedoen aan deze editie, kunnen toch gezonde activiteitensuggesties vinden op de website van De Gezonde Smikkelweken: www.gezondesmikkelweken.nl. Ook kan iedereen meedoen aan challenges. waarmee coole prijzen zijn te winnen. Meedoen kan tot 31 augustus 2022.
In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas**, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan 600 buitenschoolse opvangorganisaties aan de slag met het groentenprogramma, een exponentiële groei van 400%. ‘’Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit,” aldus Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony.
Zomerprogramma
De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op bijna 600 buitenschoolse opvang locaties in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten, zoals een pakket om van zwarte bonen brownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. “Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd tijdens het Zintuigenspel en hoe leuk de kinderen dat aan het spelen waren,” aldus BSO-leidster Marjon van BSO het Vossenhol.
*Bron: RIVM, Voedselconsumptiepeiling 2020
**Bron: Nederlands Jeugd Instituut, 2022