Het project Binnenes krijgt steeds meer vorm. Niet alles kan helaas gerealiseerd worden, want daarvoor is een deel van het beekdal nog veel te nat. Uitvoerder en aannemer Gerwers kan daardoor niet met zijn machines op die veel te drassige plekken komen. “Hopelijk lukt dat in het najaar,” vertelt verantwoordelijk ambtenaar Gerard Davina,
“ Eigenlijk zaten we voor die werkzaamheden in het hart van het beekdal te wachten op een strenge winter, maar helaas bleek dat er niet in te zitten. Maar met de overige werkzaamheden werken we volgens planning. De wandelpaden langs Engels’ tuin zijn aangelegd en ook het andere weiland, dat tijdens de Siepel – en Kunstmarkt als parkeerplaats werd gebruikt is er bij aangetrokken. Daar doen we voorlopig niets aan, want we gaan er van uit dat het weiland net zo mooi wordt als de buurweide, die straks weer vol staat met orchissen en andere prachtige beekdalplanten.
Onder aan de Kuiperberg wordt de vijver voor een groot gedeelte gedempt. Het wordt een retentiegebied met een meanderend beekje dat gevoed wordt door het water van de Binnenes. Dat beekje slingert ook door een stuk van de achtertuin van de familie Lohuis, die het hebben ingepast en dus alle medewerking hebben verleend,” licht Davina de werkzaamheden toe.
De gemeente heeft met het realiseren van de plannen te maken met de nodige particulieren. “We hebben met allemaal goede gesprekken kunnen voeren,” legt Davina de nadruk op het positieve in de overlegrondes,” Uiteindelijk maken zij de keuze en daar moeten we ons als gemeente bij neerleggen. Met Mike Brügging en de familie Geerdink hebben we zeer constructief overleg gevoerd en zij hebben alle medewerking verleend. Belangrijk is dat bij hevige of langdurige regenval het water gedoseerd naar beneden wordt afgevoerd, zodat we ‘onderaan’ geen problemen krijgen. Daarvoor zijn verschillende maatregelen getroffen.
In het weiland bij boer Geerdink is een grindkoffer aangebracht. De know how kwam van boer Henk zelf, die ons vertelde dat we daar de grindkoffer moesten realiseren, omdat daar de droogste plek in het weiland was. Dat bleek precies te kloppen en het geeft wel aan dat de mensen, die daar wonen perfect weten hoe het daar allemaal reilt en zeilt.
Een andere manier om het water voor een deel tegen te houden is het neerleggen van boomstammen. Het water stuwt daar tegenop en wordt dus voor langere tijd tegengehouden. Dat werkt allemaal vertragend en tevens is het van belang voor het beekdal, zodat de natuur daar zijn gang kan gaan. Dat is ook de reden dat we geen extra wandelpaden door het beekdal laten lopen, omdat het een rijk gebied is aan bloemen, planten, vogels en klein wild.”
Inmiddels is de zandweg en het fietspad naast de klootschietersbaan helemaal aangepakt en voorzien van een nieuwe bovenlaag. Het is nog afgesloten, maar de verwachting is dat het vrij snel weer begaanbaar wordt voor fietsers en wandelaars. Het zandpad dat vanaf de Kuiperberg langs de boerderij van de familie Geerdink loopt wordt verlegd. In mei beslist de gemeenteraad daarover en als zij positief reageren dan buigt het pad eerder af richting het Lädderke.
De kosten voor het verleggen van het pad zijn voor boer Geerdink, die dankzij de van Beverforde stichting gronden koopt om deze bij zijn huidige grondgebied aan te kunnen trekken. “In feite is dit uniek, want normaal verkoopt de van Beverforde Stichting nooit gronden, maar om het herstel van de Binnenes mogelijk te maken hebben ze voor dit project toch deze mogelijkheid geboden. Het geeft ons de kans om de boerderij landschappelijk in te passen en dat levert een verfraaid uitzicht op vanaf deze kant van de Kuiperberg.
Tevens hebben we op het Tichelwerk grindstenen aangebracht, want daar stond altijd water en met deze constructie is de nattigheid daar verholpen,” laat een enthousiaste Gerard Davina weten.
“Bovenop de klootschietbaan ligt nog een put, die bijna niemand kent. Deze wordt blootgelegd en voorzien van een bord met informatie, want juist deze plek is een markante plaats.
Inmiddels zijn er een aantal bomen geplaatst langs de zandweg en ben ik ervan overtuigd dat de Binnenes een Buitengewoon mooi beekdal kan worden en een toegevoegde waarde om wandelend of fietsend van de natuur in dit gebied te kunnen genieten,” geeft Gerard Davina aan.
Het herstelplan is mogelijk gemaakt door gelden van de Provincie, het Waterschap en de gemeente Dinkelland. De werkzaamheden worden verricht door Aannemersbedrijf Gerwers Wegen/Water/Groen uit Tilligte.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
‘Natuurlijk’ Beekdal Binnenes
23 oktober 2013De schoonheid van de Binnenes wordt de komende weken, als het aan de gemeente en uitvoerder Eernerwo...
Lees verder >