Met het verdwijnen van drie van de in totaal vijf wethouders in het college van de gemeente Dinkelland is er een situatie als bedoeld in artikel 42, tweede lid, van de Gemeentewet ontstaan: “Indien zoveel wethouders hun ontslag indienen of worden ontslagen dat niet ten minste de helft van het met inachtneming van artikel 36 bepaalde aantal wethouders in functie is, treedt de burgemeester in de plaats van het college totdat dit wel het geval is”.
Dit is de letterlijke tekst van artikel 42, lid 2, van de Gemeentewet. Vrij vertaald betekent dit dat in een gemeente waar vijf wethouders zijn benoemd door de raad, het aantal van twee wethouders te weinig is om te functioneren als college. In dat geval bepaalt de wet dat de burgemeester in de plaats treedt van het college. Dat is op dit moment de stand van zaken die is ontstaan binnen de gemeente Dinkelland.
Burgemeester Ineke Bakker heeft inmiddels nauw overleg met Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, die haar afgelopen maart in Dinkelland aanstelde als waarnemer. De burgemeester treedt nu in de plaats van het college. Zij zal de lopende zaken afhandelen maar geen nieuwe besluiten meer nemen.
Waarnemend burgemeester Ineke Bakker: “Dit gegeven is het wettelijk gevolg van de situatie die in de gemeente Dinkelland is ontstaan. De wet schrijft voor dat een gemeente niet bestuurd mag worden door een college dat bestaat uit minder dan de helft van het aantal wethouders dat bepaald is door de raad. Wat betekent dit in de praktijk? De raad vormt het algemeen bestuur van de gemeente en het college vormt het dagelijks bestuur van de gemeente. Als voorzitter van dit dagelijks bestuur sta ik er nu alleen voor. Dit is een situatie die niet te lang kan duren.”
Dat betekent overigens niet dat Alfons Steggink en Ilse Duursma geen wethouders meer zijn, maar wel dat zij op dit moment geen bestuurlijke bevoegdheden hebben. Deze situatie eindigt zodra de raad opnieuw een besluit neemt over het minimum aantal wethouders, of besluit een nieuwe wethouder te benoemen.
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten volgt de ontwikkelingen en ontstane situatie op de voet. “ Dit raakt de kwaliteit van het openbaar bestuur, het is van belang dat hier een snelle en goede oplossing wordt gevonden. “
Vanmiddag (vrijdag 11 november) staat een gesprek gepland tussen de fractievoorzitters van de gemeenteraad en Geert Jansen die gevraagd is om als verkenner de politieke situatie in Dinkelland te onderzoeken en naar een oplossing te zoeken.