Dit is een eerste artikel ( lees: bijdrage/aanzet van 8 tot 10 stuks ) van de Stichting Natuur & Milieu Ootmarsum ( SNMO ) in aanloop naar de verkiezing van de ‘ Entente Florale Europa ‘, waarin wij u als burgers willen meenemen en laten deelnemen/bijdragen in de multifunctionele waarde van groen in onze directe leef/woonomgeving.
Geen grijze maar blauw/groene oplossingen
Recent heeft ‘Entente Florale’ de kennis – en netwerkbijeenkomst van Operatie Steenbreek alsook de Masterclass Groen in de Stad mede georganiseerd. Bij beide bijeenkomsten stond de klimaatverandering centraal. Een zeer urgent probleem dat de komende jaren veel aandacht verdient. Doen we dit niet dan zijn de schade en de daarmee gepaarde kosten hiervan niet te overzien. Wanneer er de komende jaren geen beleid wordt gevoerd en geen maatregelen worden genomen loopt de schade op tot naar schatting 71 miljard euro in 2050, dit blijkt uit een studie van Deltares.
Astronomisch hoge bedragen die wederom bevestigen dat we hier met een serieus probleem te maken hebben. Veel gemeenten zijn zich hier dan ook van bewust en nemen al de juiste maatregelen, zoals bijvoorbeeld het stimuleren van groene daken. Positief dus !
Zorgen
Wat echter zorgen baart, is dat er nog steeds wordt bezuinigd op beheer en inrichting van de openbare ruimte. Willen we het stedelijke ( bebouwde )gebied aantrekkelijk en veilig houden dan is een integrale aanpak van water en ruimte en dus ook groen noodzakelijk.
Gelijkvloers gebouwd
Naast de bezuinigingen is het ook zorgelijk dat er bij nieuwbouw nog lang niet altijd preventief rekening wordt gehouden met de klimaatverandering. Weermodellen geven keer op keer aan dat het aantal hoosbuien toeneemt. Als je dan ziet en leest dat er in den lande nog steeds gelijkvloers wordt gebouwd zonder drempels of trottoirs en vervolgens leest dat het water na een hoosbui zo de woningen instroomt, mag je daar je bedenkingen bij hebben. Zeker als je nagaat dat er geen tot weinig groen in zo’n wijk is, terwijl groen een dempend effect heeft op de waterafvoer.
Verschil maken met Groen
Ook zijn blauw/groene maatregelen veelal goedkoper dan grijze oplossingen door bijvoorbeeld extra rioolcapaciteit te verkrijgen. Als telkens weer uit de talloze onderzoeken en praktijkervaringen blijkt dat met groen het verschil kan worden gemaakt, dan dient daar ook beleid op gevoerd te worden. Naast beleidsaanpassingen dienen er ook duidelijke preventieve bouwvoorwaarden te worden opgelegd om deze overlast te voorkomen.
Wij als bewoners hebben ook een taak
Enkel met de vinger wijzen naar de overheid en bouwondernemers kan niet. We hebben zelf als burger hierin ook een belangrijke taak. Willen we de komende jaren de wateroverlast zo veel mogelijk beperken dan dienen we eerst naar onze eigen woonomgeving te kijken. Hoe groen en duurzaam is deze ? Operatie Steenbreek ( zie: www.operatiesteenbreek.nl ) is dan ook de juiste campagne die burgers aanzet hun tuin te ontstenen en te vergroenen. Naast dat dit beter voor de wateropvang is, levert het ook een bijdrage aan de bevordering van de biodiversiteit ( meer vogels, insecten en andere dieren ) in de tuin, en zorgt het ook voor verkoeling op hete zomerdagen.
Met vriendelijke groet,
Jos Heerink
voorzitter SNMO