Cadeau dochters Jan Luttikhuis zorgt voor liefdesgeluk in duivenhok

Duivenmelker Jan Luttikhuis leverde met zijn duiven een topprestatie. Tijdens een marathonvlucht wist een kanjer van een duif de eerste plaats op te eisen en ook in groter verband reikt deze taaie, pezige duif tot grote hoogte. Dochters Nicole en Francien bleken mede verantwoordelijk, want zij gaven papa Jan een cadeau en deze duif vond het geluk met een ander in het in vuur en vlam staande duivenhok van Luttikhuis. Dat was één prachtige gebeurtenis in het afgelopen weekend. Het andere toppunt was de winst van Gait Helthuis, die de gevestigde orde voor bleef. EWn als derde mogen we Gerrit Schepers niet vergeten met zijn aansprekende winst in de eerste vlucht met jonge duiven. Opnieuw zijn deze feiten weer de basis van een mooi verhaal over drie vluchten met drie winnaars, waarvan de overwinning van Jan Luttikhuis toch in de boeken gaat als de meest aansprekende.

Drie vluchten naar Ootmarsum

Het vliegseizoen voor wat betreft de vitesse- en midfondvluchten is bijna afgelopen: er is nog één midfondvlucht te gaan. De eendaagse fondkleppers moeten nog twee keer de mand in en dan zit het reguliere seizoen voor wat betreft de oude duiven erop. De jonge duiven vluchten zijn inmiddels van start gegaan vanuit Deurne en dat was bepaald geen meevaller. Integendeel.

Naast de reguliere vluchten, waarvan wekelijks verslag wordt gedaan, is er ook nog een ander vluchtprogramma. Dat zijn de vluchten van 900 kilometer en verder. Beschouw die vluchten als de marathon onder de atletiekwedstrijden en dan is meteen duidelijk dat voor deze vluchten speciale duiven nodig zijn. Niet de gespierde, breedgeschouderde atleten zoals de 925 van Gerrit Schepers maar ranke, pezige duiven met duurvermogen. De focus in dit verslag zal liggen op zo’n marathonvlucht en wel de vlucht vanuit Albi (Fr) d.d. 8 juli j.l. op zo’n 1011 (!) kilometer vanaf Ootmarsum. Alvorens daarop in te zoomen moet ook aandacht besteed worden aan twee andere programma-vluchten en wel de eerste jonge duivenvlucht vanuit Deurne (130 km) en een nationale eendaagse fondvlucht vanuit Chateauroux, 725 km.

De eerste jonge duivenvluchten zorgen niet alleen voor stress bij de duiven zelf maar ook bij de liefhebbers nu het, helaas, de gewoonte is geworden dat veel jonge duiven, hoewel stevig opgeleerd, grote moeite hebben om de weg naar huis vinden. De uitslag van Deurne leverde echter een totale verrassing op: niet de gevestigde orde prijkte bovenaan de uitslag maar die van G. Helthuis. Voeg daarbij het gegeven dat hij 6 duiven mee had en er ook 6 terug had, dan is een buiging op zijn plaats.

De tweede vlucht vanuit Chateauroux leverde een overwinning op voor G. Schepers en wel met een zoon uit de Heerde-doffer, de doffer die op 21 mei j.l. vanuit Duffel goed voor een eerste was en zelfs de landelijk pers wist te halen. Afkomst verloochent zich dus niet !

Albi dus, de 3e vlucht van afgelopen weekend. Een marathonvlucht of, om in duivensporttermen te spreken, een overnachtingsvlucht met een verhaal waard om verteld te worden.
De lossing van een dergelijke vlucht vindt, als de omstandigheden goed zijn, plaats op een vrijdagmiddag, zo tegen 13.00 uur en dat betekent dat de duiven in ieder geval in Twente niet dezelfde dag thuis kunnen komen. Dat is nu juist ook de bedoeling. Albi, gelost op vrijdag 8 juli om 13.00 uur en met ruim 1000 kilometer, ga d’r maar aan staan. Dat kan alleen maar met speciale duiven en de man binnen de Othmarvliegers die zich daarin gespecialiseerd heeft is Jan Luttikhuis. Eigenlijk is Jan van huis uit een pure vitessespeler maar vanwege het bedrijf was dat destijds onmogelijk. Een noodzakelijke overschakeling dus en niet zonder succes zoals hierna zal blijken. Om mee te kunnen doen in de top, en dat wilde Jan, was het noodzakelijk om speciale fondduiven aan te schaffen. Gekende namen op dat gebied zijn Arjan Beens uit Genemuiden en A.P. Overwater uit Strijen. Van die liefhebbers goede duiven te krijgen is niet eenvoudig of je moet diep in de buidel tasten. Een andere mogelijkheid is om via een bon, beschikbaar gesteld door een liefhebber ten behoeve van een vereniging, een jonge duif aan te schaffen. Van die mogelijkheid werd gebruik gemaakt, een bon van Beens werd gekocht bij een vereniging in Vriezenveen en zo kwam een zuivere “Beens’ op het hok van Luttikhuis terecht. Op een veiling werd als cadeau door de dochters van Jan, Francien en Nicole, een duif gekocht van Overwater. Beide duiven werden bij elkaar gezet en de vlam sloeg over: een koppel was gevormd. Meerdere vluchten werd er uitstekend gespeeld door Jan maar waar het om gaat, een uitslag om uit je dak te gaan, werd nog niet gemaakt. Duivenmelkers die al jaren duiven houden, denken de wijsheid in pacht te hebben. Jan heeft echter een luisterend oor en zo vernam hij dat de echte specialisten op de overnachting hun duiven diep in de avond laten trainen. Trainingen na 21.00 uur zijn daarbij heel gewoon. De gedachte erachter is echter vrij logisch: als duiven gewend zijn om te trainen in het schemerdonker, is de kans heel groot dat zij bij overnachtingsvluchten ’s avonds veel langer doorvliegen. Dat maakt dat ze in de ochtend dichter bij huis zitten en relatief gezien nog maar een kort stuk hoeven te vliegen. Jan nam de afgelopen weken die trainingsmethode over en met zulk een daverend succes vanuit Albi dat het gejuich in het clubgebouw zelfs in Denekamp te horen moet zijn geweest: een 3e NPO Afdeling 9 met een 3-jarige doffer uit het Beens-Overwaterkoppel, geklokt op zaterdagmorgen om 11.43 uur. De motivatie voor deze duif: een jonkie van 4 dagen. Chapeau !

Een volle broer van deze duif was op diezelfde vlucht goed voor een 26ste en daarmee staat gelijk vast dat deze uitslag geen kwestie van geluk is maar van pure kwaliteit. Overigens, ook de derde duif van Jan (vier mee) wist de uitslag te raken en wel op plek 164. Saillant detail is dat die duif eerst een bezoek bracht aan zijn hok van oorsprong, te weten dat van Eric Oude Griep te Denekamp, alvorens terug te gaan naar Ootmarsum. Van een dergelijk uitslag droom je als overnachtingsspecialist en met zo’n droomkoppel op het hok, zullen er ongetwijfeld duiven worden gekweekt die nog twee plaatsen hoger op de uitslag zullen geraken. Beter kan niet en het is een hele uitdaging om dat te bereiken.

Gait Helthuis2
Alle uitslagen van het weekend 8 en 9 juli.
Deurne, 200 duiven van 10 deelnemers, gesponsord door Jaap van der Ende, installateur te Ootmarsum:
1. G. Helthuis
2,3, 7, 8 en 9: comb. K. & K. Meijers
4. B. Senger
5. Th. Luttikhuis
10. D. Kuipers

Chateauroux, 22 duiven van 5 deelnemers, weekendprijs beschikbaar gesteld door R. van de Logt, Tegel- en Metselwerken te Geesteren (O);

1. G. Schepers
2. Th. Luttikhuis
3. B. Senger

Albi:
J. Luttikhuis:
3e NPO afdeling 9 tevens 3e Vriendenclub Nationale Concoursen
2e Kring 2
1e CC Grensstreek (Oldenzaal/Denekamp/Ootmarsum)
1e Othmarvliegers

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >