De hele maand november staat in het teken van de campagne Veilige, warme winter. Het najaar is de tijd van het jaar dat inwoners weer gaan stoken en de kans op koolmonoxidevergiftiging toeneemt. Schoorsteenbrand is helaas nog de meest voorkomende oorzaak van woningbrand in de oostelijke regio. De veiligheidsregio’s willen inwoners hiervan bewust maken en geven tips en adviezen hoe ze de brandveiligheid thuis kunnen vergroten. De campagne is een initiatief van de veiligheidsregio’s IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland, Gelderland Midden en Gelderland Zuid.
Uit onderzoek van Brandweer Twente in oktober 2023 blijkt dat ongeveer 45% van de inwoners in Twente CO-melders in huis heeft hangen. Een CO-melder helpt CO-vergiftiging voorkomen door inwoners op tijd te waarschuwen. CO wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd: je ziet, ruikt en proeft het niet. Ook blijkt dat respondenten niet vanzelfsprekend nadenken over de brandveiligheid thuis en een ‘alert’ van de brandweer te waarderen. Op deze informatiebehoefte spelen de veiligheidsregio’s in met de campagne Veilige, warme winter, die inwoners weer even aanzet om thuis voorbereidingen te treffen voor de winterperiode.
Melders testen en vluchtroute oefenen
“Deze campagne maakt mij weer alert dat ik mijn schoorsteen op tijd moet laten vegen,” zegt Arjan Mengerink, directeur Veiligheidsregio IJsselland en Commandant Brandweer. “En natuurlijk ga ik de rookmelders en CO-melders testen. Ook maakt het mijn gezin er bewust van. Zo bekijkt mijn 16-jarige zoon of de vluchtroute nog klopt want hij slaapt op zolder.”
Veilig stoken
Mariska Achtereekte, sectorhoofd Brandveiligheid Brandweer Twente, vult aan: “Bewustwording over brandveiligheid is hard nodig. Het wordt weer kouder en inwoners gaan meer stoken en dat brengt risico’s met zich mee. Met enkele eenvoudige tips vergroot je de brandveiligheid thuis. Door veilig te stoken en een CO-melder op te hangen verklein je de kans op brand en dat je slachtoffer wordt van CO-vergiftiging.”
Vijf tips voor een veilige, warme winter
Doe jij binnenkort de kachel of haard weer aan? Denk dan aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en van anderen in je huis. De vijf tips helpen je verder:
Tip 1: Erkende schoorsteenveger
Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar, voordat je gaat stoken, vegen door een erkend schoorsteenveger. Stook je vaak? Laat dan de schoorsteenveger middenin het seizoen nog een keer komen. Vind jouw match op www.schoorsteenveger.nl of bel je eigen schoorsteenveger.
Tip 2: Plaats een CO- en rookmelder
Plaats een CO-melder aan het plafond in de ruimte van de kachel, haard of CV-ketel. Wil je ook andere ruimtes in huis voorzien van een CO-melder? Hang ze dan op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch al zo goed bezig bent… je maakt je huis nog veiliger door ook rookmelders op iedere verdieping te hangen.
Tip 3: Gebruik schoon en droog hout
Kies altijd voor droog en onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het beste en is schoner voor het milieu en jouw haard. Al het andere materiaal, zoals papier, triplex, kranten of geschilderd hout is niet geschikt. Gevaarlijk zelfs, in korte tijd kan namelijk een hevige vlam ontstaan.
Tip 4: Stook volgens de Zwitserse methode
Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: stapel het hout van dik naar dun en kruislings en gebruik aanmaakblokjes onder de hoogste laag. Steek het hout van bovenaf aan.
Tip 5: Ventileer je woning
Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als je gaat stoken. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier CO-vergiftiging.
Meer informatie
Meer informatie over veilig stoken en CO vind je op https://www.vrijsselland.nl/veiligewarmewinter en www.brandweer.nl/twente/veilige-warme-winter.