Canadese esdoorn symbolisch eerbetoon aan bevrijders

Eind vorig jaar liet het bestuur van de stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum  en omgeving weten om 2020 toch op een waardige wijze af te sluiten. In dat Coronajaar, waar wereldwijd de bevolking geknot werd in haar vrijheden, moesten alle geplande festiviteiten afgelast worden.  Dat maakte het planten van drie ‘Vrijheidsbomen’ door de stichting, mede door de steun van sponsors, in de afgelopen week van onschatbare waarde. De bomen vormen een tastbaar en symbolisch eerbetoon aan de bevrijders.
Het beperken van vrijheid kwam nadrukkelijk tot uiting bij het plaatsen van de Canadese esdoorn bij de basisscholen de Meander, ’n Baoken en in het stadspark Engels’ tuin. Voorzitter Tonnie Groeneveld van de stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en omgeving noemde het planten een geweldig mooi gebaar van de sponsors en tevens  een bijzondere, waardevolle  afsluiting van het jaar 2020. “Het planten van deze vrijheidsbomen is een blijvende herinnering en op deze plekken kunnen we daar steeds bij stil staan. Het is ook met recht een eerbetoon aan onze bevrijders. Juist in dit Coronajaar is onze vrijheid noodgedwongen ingeperkt en hebben wij als ‘vrije’ mensen te maken gehad met een hele andere situatie dan we gewend waren. Het is mede daarom goed dat deze bomen er zijn gekomen om elke vrijheid te koesteren,” aldus Tonnie Groeneveld.

Met leerlingen stil staan bij vrijheid
Directeur George in ’t Veld van de Meander en ’n Baoken bedankte de stichting voor het plaatsen van deze bomen. “Wij hebben de afgelopen weken ervaren, nadat de scholen de deuren weer mochten openen, hoe blij en  gelukkig onze leerlingen waren dat ze weer samen mochten spelen, leren en contact met elkaar hadden. Het planten van deze bomen, die een mooie plek hebben gekregen, is een prachtig gebaar.  Als teams van beide scholen  gaan we er samen met de leerlingen aandacht aan besteden. Ook onze leerlingen beseffen door deze pandemie dat hun vrijheden zijn ingeperkt en op deze wijze is er een link te leggen met de situatie in de Tweede Wereldoorlog. Het planten van deze bomen is een mooie markeringsplek geworden om onze vrijheid te symboliseren.”

Wachten tot het weer kan
De stichting 75 jaar Vrijheid hoopt nog steeds dat er wat mogelijkheden komen om alsnog vrijheidsfestiviteiten te houden. “We hebben twee keer de festiviteiten moeten uitstellen.  We zitten nu te wachten op het juiste moment dat een feest weer mag. Allesbepalend is de corona, de vaccinatie en hoe een feest georganiseerd mag en kan worden. Het zal geen vrijheidsfeest à la 2020 worden. Het accent zal liggen op vrijheid in de ruimste zin van het woord. Een voorzichtige schatting zegt september/oktober dit jaar. We denken bijvoorbeeld aan een tentfeest voor Ootmarsummers en inwoners uit de naaste omgeving. Niets is zeker, maar de tijd zal het leren. Als het mogelijk is pakken we direct de handschoen weer op,” vertelt stichtingsbestuurslid Paul Sijtsma.

Foto’s Hanneke Spermon

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De reden dat Ootmarsum zo populair is onder toeristen

De reden dat Ootmarsum zo populair is onder toeristen

Ootmarsum is een charmant stadje in het Oosten van Nederland vlakbij de Duitse grens, dat zich heeft...

Lees verder >
Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Op 10 september 2021 liepen leerlingen van basisschool de Meander zich de longen uit het lijf om zov...

Lees verder >
Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

De Stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken, hardlopersclub OLC ’93, Noaberkracht en de B...

Lees verder >