De CDA fractie heeft samen met GroenLinks vragen gesteld aan GS over het zuiveren van het olie afvalwater uit Schoonebeek. Volgens de NAM is dit nog steeds geen realistische optie, volgens hen door het hoge energieverbruik van een zuiveringsinstallatie.
Een Nederlands bedrijf in afvalwaterzuivering, met wereldwijd meerdere gelijksoortige installaties in bedrijf, doet dat af als grote onzin. Ook heeft de NAM met hen de afgelopen 1,5 jaar geen contact gezocht. Zowel het CDA als GroenLinks willen graag weten of hier nog gesprekken over gaande zijn tussen het Ministerie, de NAM en andere betrokken overheden en partijen.
Woordvoerder Bouwien Rutten: “Het CDA is nog steeds van mening dat het zuiveren van olieafvalwater een eerlijke kans moet krijgen in plaats van te kiezen voor de makkelijke weg, namelijk het injecteren in de Twentse bodem. NAM, toon lef en pak het verzoek voor een pilot van waterzuivering op! Dat is de enige manier om aan te tonen of zuivering ter plekke de juiste oplossing is voor het verwerken van afvalwater.”
3 miljoen liter
Vanaf verdeelpunt Rossum gaat er 3.000.000 liter afvalwater dagelijks in de Twentse ondergrond. Het CDA vraagt het college onder meer waarom de NAM niet actief bezig is met het onderzoeken van de mogelijkheden van zuivering. Daarnaast willen de fracties van het CDA en GroenLinks ook weten of de belangen van de inwoners wel zwaar genoeg worden meegewogen en of de verantwoordelijk gedeputeerde bereid is het gebied te bezoeken.
Ook Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Tom van der Lee (GroenLinks) hebben vandaag Kamervragen ingediend. Zij willen onder meer weten of het Ministerie van EZK bereid is om middelen uit het topsectorenbeleid in te zetten voor een pilot afvalwaterzuivering. En welke plicht de NAM heeft om te zorgen voor betere oplossingen voor het verwerken van afvalwater in plaats van in de diepe ondergrond stoppen.
De vragen:
Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Overijssel
Het college/de Commissaris van de Koning wordt verzocht de volgende artikel 59-vragen schriftelijk te beantwoorden:
Vanaf verdeel punt Rossum gaat er 3.000.000 afvalwater dagelijks onder de Twentse ondergrond. In een mediabericht van RTV Oost is volgens de NAM waterzuivering van dit afvalwater nog steeds geen realistische optie vanwege een hoog energie verbruik. Directeur en founder van het bedrijf Saltech welke al op 10 verschillende plekken in de wereld succesvol is met soortgelijke afvalwaterzuivering doet dit in hetzelfde bericht af als grote onzin.
https://www.rtvoost.nl/nieuws/303409/NAM-Onderzoek-naar-zuivering-afvalwater-is-continu-proces
Volgens bestuurders in Noordoost-Twente hebben er het afgelopen jaar gesprekken plaatsgevonden met het Ministerie van EZK over het zuiveren van afvalwater afkomstig van de oliewinning in Drenthe.
- Is het college bekend met deze gesprekken en neemt zij zelf als partij ook deel hieraan?
- Wat is de uitkomst van deze gesprekken?
- Bemerkt het college bij de NAM een open houding ten aanzien van het zuiveren van olie afvalwater? Zo ja, kunt u dat toelichten?
- Verwacht u dat de NAM bereid is financieel te investeren in een pilot voor het zuiveren van afvalwater?
- Zo ja, op welke wijze?
- Zo nee, waarom wil de NAM financieel niet investeren in de wetenschap dat inwoners van Twente dringend vragen om zuivering van afvalwater in plaats van injecteren in de diepe ondergrond?
- Worden de belangen van de inwoners voldoende meegewogen in het vraagstuk van afvalwaterinjectie?
- Kunt u dat toelichten?
- Verwacht het college dat het Ministerie van EZK hier een bijdrage in kan leveren en invloed uit kan oefenen?
- Hoe ervaart het college het gegeven dat er nog steeds onrust is over de opslag van afvalwater in de diepe ondergrond in Twente en er geen vorderingen om de onrust te beperken zijn gemaakt?
- Heeft de verantwoordelijke gedeputeerde het afgelopen jaar de locatie in Rossum, het verdeelpunt, al bezocht en met inwoners gesproken en de situatie aanschouwt?
- Zo ja, wat zijn daarvan de uitkomsten?
- Zo nee, waarom niet? Is de gedeputeerde bereid om op korte termijn in gesprek te gaan met de inwoners van dit gebied?
- Ontvangt het college monitoringsgegevens van de NAM injecties welke verband houden met de afgifte van de vergunning. Zo ja, is het college bereid deze te delen met de Staten?
- Volgens de NAM is het mogelijk reeds geïnjecteerd afvalwater weer uit de lege gasvelden te pompen. Is er al eens een proef gedaan met het weer eruit pompen van reeds geïnjecteerd afvalwater? Zo nee, waarom niet en bent u bereid in dat geval daarvoor te pleiten bij het Kabinet?