Het CDA maakt zich zorgen over de uitvoering rondom nieuwe Europese regelgeving. Volgens de nieuwe regels moeten vrijwillige brandweerlieden worden betaald. In Twente zijn ongeveer 700 vrijwilligers actief bij de brandweer, tegenover 300 beroepsmedewerkers. Invoering van de nieuwe regels betekent dat vrijwillige brandweerlieden en beroeps in dienst gelijk moeten worden behandeld. Dus allemaal tegen betaling en in dienst. ‘’Vrijwilligers vormen nu de ruggengraat van de brandweer’’ vindt CDA-raadslid Marc Smellink. ‘’Onze kazernes in Denekamp, Ootmarsum en Weerselo bestaan uit vrijwilligers. Wat gaan deze nieuwe regels voor de vrijwilligers en onze gemeente betekenen?’’
De CDA-fractie wil van het college weten of zij maatregelen noodzakelijk vinden. ‘’Is er afstemming geweest met Veiligheidsregio Twente en de brandweer in onze gemeente’’, vraagt Smellink zich af.
De christendemocraten benadrukken dat zij de veiligheid van de inwoners hoog op de agenda hebben staan. ‘’We moeten over de toekomst van de vrijwillige brandweer nadenken’’ stelt Smellink. ‘’Brandweervrijwilligers voeren hun werk professioneel en vol overgave uit, zij verdienen snel duidelijkheid.’’
Inleiding
Als gevolg van Europese regelgeving zouden brandweervrijwilligers tegen betaling in dienst moeten worden genomen. CDA heeft de veiligheid van de inwoners hoog op de agenda staan en zijn betrokken bij al deze vrijwilligers die hun werk professioneel en vol overgave uitvoeren. Alle brandweerposten in onze gemeente bestaan uit vrijwilligers. Brandweervrijwilligers zijn onzes inziens onmisbaar voor onze samenleving.
Vragen
De CDA fractie heeft de volgende vragen aan het college:
1. Wat is uw reactie op het bericht ‘Nieuwe Europese regels lijken doodvonnis voor vrijwillige brandweer’!
2. Hoeveel brandweervrijwilligers telt Dinkelland? Wat zijn de gevolgen voor onze gemeente, wanneer de aangekondigde Europese wet- en regelgeving van kracht wordt die aan vrijwillige brandweerlieden dezelfde (loon)eisen en arbeidsvoorwaarden stelt als aan professionals?
3. Heeft u over deze wet- en regelgeving gesproken met de Veiligheidsregio Twente en brandweer in onze gemeente?
4. Wat gaat deze wet- en regelgeving naar uw verwachting betekenen voor de aanrijtijden van de brandweer in Dinkelland?
5. Bent u bereid om, gezamenlijk met omliggende gemeenten, verzet aan te tekenen tegen de nieuwe Europese regels?
Zo ja: welke mogelijkheden staan u daartoe ter beschikking?
Zo nee: waarom niet?