De provincie maakte vandaag bekend dat er in de gemeente Dinkelland drie aanvragen voor windparken zijn ingediend. In het Denekampsche Veld, Weerselo en Ootmarsum. ‘’Voor de CDA-fractie komt dit niet als een verrassing. Het is een gevolg van onrealistisch windbeleid en het weigeren van afspraken met de provincie’’, laat CDA-fractievoorzitter Marc Smellink weten.
Drie aanvragen
Initiatiefnemers konden de afgelopen maanden aanvragen indienen voor windenergie in verschillende gemeenten. De provincie heeft in totaal 32 aanvragen ontvangen, waarvan drie aanvragen in Dinkelland van maximaal vijf windturbines per aanvraag. ‘’Twee van de drie aanvragen zijn locaties buiten de zoekgebieden in het lokale windbeleid’’, legt Smellink uit. De locaties zijn het Denekampsche Veld, Weerselo en Ootmarsum. De exacte plekken zijn niet bekend.
Onrealistisch windbeleid en geen afspraken
De raad van Dinkelland heeft in december 2023 windbeleid vastgesteld, met steun en stemverklaring van het CDA. Dit beleid is later door de provincie als onrealistisch bestempeld: er zijn met dit beleid geen locaties voor opwek via wind mogelijk. ‘’Het gevolg is dat de hele gemeente Dinkelland een zoekgebied is’’, constateert Smellink. Vervolgens werd door het college voorgesteld om programmeringsafspraken met de provincie te maken. Om te voorkomen dat er op verschillende plekken in de gemeente windturbines worden toegestaan. Progressief Dinkelland (alleen het lid Slots) en de fractie van het CDA stonden daarvoor open. ‘’Als de aanvragen kansrijk zijn, dan is er een risico dat er windparken op plekken komen die we liever niet willen’’, legt Smellink uit. Lokaal Dinkelland, VVD, BBD en het lid Riesmeijer van Progressief Dinkelland weigerden afspraken met de provincie te maken. ‘’Het resultaat is dat er overal windturbines kunnen komen, als ze aan het windbeleid van de provincie voldoen. Een onverstandig besluit van het merendeel van deze coalitie’’, vindt de CDA-fractie.
Vervolg
De gemeente geeft aan geen inzicht in de aanvragen te hebben. De exacte locaties en details zijn dus niet duidelijk. De CDA-fractie baalt van de ontstane situatie. ‘’Dit besluit leidt tot onrust en onduidelijkheid onder inwoners. Dat konden we voorkomen door afspraken met de provincie te maken’’, vindt Smellink. Hij pleit ervoor en roept de coalitie op om alsnog in gesprek met de provincie te gaan. De CDA-fractie wacht af hoe serieus de aanvragen zijn en wat Gedeputeerde Staten van de provincie uiteindelijk besluiten.