CDA Dinkelland tegen bezuinigingen op zorg

In het Integraal Zorgakkoord van het kabinet staan bezuinigingen op de zorg, naar verluid over huisartsen en wijkverpleging. Met als gevolg vastgelopen gesprekken en zorgen van brancheverenigingen. ‘’Het verdwijnen van de wettelijke eis van spoedzorg binnen 45 minuten in het ziekenhuis heeft bij ons tot verontwaardiging geleid’’, vinden CDA’ers Erik Hemmer en Edo van Bree.

Huisarts in een andere kern

In het Integraal Zorgakkoord is vastgelegd waar het de komende vier jaar met de zorg heen moet. CDA Dinkelland heeft bezwaren tegen kortingen op de huisartsenzorg en wijkverpleging. Korten op huisartsenzorg betekent dat er binnen een redelijke straal van de woning geen huisartsenzorg beschikbaar is. Inwoners van bijvoorbeeld Lattrop-Breklenkamp of Tilligte kunnen nu al geen huisarts vinden binnen hun kern en moeten naar Denekamp of Ootmarsum. ”Het kan niet zo zijn dat zij als gevolg van de kabinetsmaatregelen nog eens vele kilometers extra moeten afleggen voor huisartsenzorg, zeker in een gebied waar het openbaar vervoer beperkt is”, lichtten raadslid Erik Hemmer en commissielid Edo van Bree de bewaren van zijn fractie toe.

Geldt ook voor wijkverpleging

Hetzelfde geldt voor wijkverpleging. Mensen wonen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving. Dat gaat met name goed door het noaberschap dat op het Twentse platteland nog altijd een belangrijke rol speelt. ”Ouderen of gehandicapten moeten niet verplicht verhuizen naar verpleeghuizen ver buiten hun eigen woonplaats omdat er geen wijkzorg meer beschikbaar is. Of dat de zorg te complex of te veelomvattend is om alleen aan mantelzorg of noabers over te laten, die al zwaar worden belast”, aldus Hemmer.

Spoedzorg op het Twentse platteland

Voor de CDA-fractie ligt het grootste bezwaar bij het wegvallen van de wettelijke norm van spoedzorg. Voor veel inwoners van Dinkelland is het onmogelijk om binnen 30 minuten per auto het MST in Enschede te bereiken, zeker in de spits. Verdere bezuinigingen zullen inhouden dat tijdige spoedzorg op het Twentse platteland steeds moeilijker tot onmogelijk wordt. Minder drukke ambulanceposten zullen verdwijnen, de aanrijtijden zullen exponentieel toenemen. De gevolgen kunnen impactvol en ernstig zijn.

CDA Dinkelland staat voor de leefbaarheid op het platteland en de voorgestelde maatregelen bedreigen deze leefbaarheid. Daarom hebben Erik Hemmer en Edo van Bree namens de christendemocraten een open brief naar ministers Ernst Kuipers en Conny Helder gestuurd. Zij worden om een reactie gevraagd. De CDA-fractie heeft ook schriftelijke vragen aan het college van Dinkelland ingediend. ”Staat het college achter deze open brief en is zij bereid actie te ondernemen richting politiek Den Haag om de bezuinigingen voor het platteland te schrappen”, vraagt Hemmer zich af.

De volgende brief met vragen heeft het CDA Dinkelland naar het college van B&W gestuurd:
Geacht college,

Op grond van artikel 35 van het regelement van orde van de raad hebben wij de volgende vragen over de voorgenomen landelijke bezuinigingen op de zorg.

 Wij lazen berichtgeving over het Integraal Zorgakkoord (IZA), de vastgelopen gesprekken en zorgen van brancheverenigingen. In deze berichtgeving staat vermeld dat er kabinetsplannen zijn om op de zorg te bezuinigen. In het bijzonder het korten op de huisartsenzorg, korten op de wijkverpleging en, als klap op de vuurpijl het verdwijnen van de wettelijke eis van spoedzorg binnen 45 minuten in het ziekenhuis.

CDA Dinkelland maakt zich grote zorgen over het verdwijnen hiervan. Met name over het dientengevolge verslechteren van de leefbaarheid in kleine kernen. Daarom hebben we een open brief naar de ministers Kuipers en Helder gestuurd.

Naar aanleiding daarvan hebben we de volgende schriftelijke vragen:

  1. Deelt u de bezwaren tegen de voorgenomen bezuinigingen die in de brief naar voren worden gebracht en de omstandigheden en argumenten die daarvoor worden ingebracht?Zo nee: waarom niet?
  2. Bent u bereid de bezwaren zoals in deze brief zijn ingebracht in te brengen in politiek en bestuurlijk Den Haag, bij de Twentse regiogemeenten en in de provincie?Zo ja: op welke wijze en zo nee: waarom niet?

    Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.
    Met vriendelijke groet,
    namens CDA Dinkelland
    Erik Hemmer en Edo van Bree

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

CDA Dinkelland vraagt naar uitspraak over vertraging bouwprojecten

CDA Dinkelland vraagt naar uitspraak over vertraging bouwprojecten

Bouwprojecten zouden grote vertraging door bezwaren van omwonenden oplopen, zo erg dat wethouder Bra...

Lees verder >
Gemeente maakt prijsafspraken voor starters na vragen CDA

Gemeente maakt prijsafspraken voor starters na vragen CDA

De gemeente Dinkelland gaat zo veel mogelijk prijsafspraken met particuliere projectontwikkelaars ma...

Lees verder >
Kwaliteit busvervoer ondermaats: CDA stelt vragen

Kwaliteit busvervoer ondermaats: CDA stelt vragen

Uitgevallen bussen, wachtende reizigers en weinig informatie. De reden? Personeelstekorten en stijge...

Lees verder >