Het CDA Dinkelland maakt zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe bekostigingssystematiek voor het voortgezet onderwijs. Omdat de huidige wijze van het bekostigen van voortgezet onderwijs complex en niet transparant is, heeft de minister van Onderwijs een eenvoudiger bekostigingsmodel ontwikkeld. Een van de belangrijkste uitgangspunten hiervoor was dat onderwijsinstellingen er maximaal 3 procent op vóór of achteruit zouden gaan. Uit recente berekeningen blijkt dat deze nieuwe werkwijze voor nagenoeg alle scholen in onze regio nadelig uitpakt, veel méér dan de in de uitgangspunten gestelde 3 procent.
Vooral brede scholengemeenschappen, zoals we die in Twente veel hebben, worden extra hard getroffen worden door deze aanpassing in de bekostiging. Terwijl onderwijsinstellingen in de randstad veel minder nadelen van deze nieuwe regeling ondervinden en er in sommige gevallen zelfs op vooruit gaan.
Dit effect komt bovenop het negatieve effect van de krimp in leerlingenaantallen. De stapeling van deze ontwikkelingen zorgt ervoor dat het voortgezet onderwijs in onze regio onder druk kan komen te staan en heeft invloed op de kwaliteit en de nabijheid van voortgezet onderwijs.
Het CDA dient, samen met de VVD, een motie in tijdens de aanstaande raadsvergadering.
CDA-raadslid Elke Klunder: “Wij vinden het belangrijk dat iedere leerling in onze gemeente toegang heeft en houdt tot goed én nabij onderwijs. Daarom roepen wij het college van de gemeente Dinkelland op in samenwerking met andere Twentse gemeenten aandacht te vragen voor de (onbedoelde) effecten van deze nieuwe bekostigingssystematiek. En bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan te dringen op een eerlijkere verdeling van de gelden.”
Bijgaand de ingediende motie
Motie besluit raad:
Raadsvergadering d.d. 13 november 2018 (aangenomen, verworpen)
Agendapunt Begroting 2019
Onderwerp: nieuw bekostigingsmodel VO
Indiener: fractie(s) CDA Dinkelland
De raad van de gemeente Dinkelland
In vergadering bijeen op 13 november 2018
Constaterende dat
Omdat de huidige wijze van het bekostigen van voortgezet onderwijs complex is, de minister van Onderwijs een eenvoudiger bekostigingsmodel voortgezet onderwijs heeft ontwikkeld.
Uitgangspunten hiervoor waren dat het nieuwe bekostigingsmodel over het geheel genomen kostenneutraal zou zijn en dat onderwijsinstellingen er maximaal 3 procent op voor of achteruit zouden gaan.
Uit recente berekeningen blijkt dat deze nieuwe werkwijze voor nagenoeg alle scholen in onze regio negatief uitpakt, veel méér dan in de uitgangpunten gestelde 3 procent. Vooral brede scholengemeenschappen, zoals we die in Twente en Salland veel hebben, extra hard getroffen worden door de aanstaande wijziging van de bekostiging.
Op 5 juli jl. in de tweede kamer een motie is aangenomen waarin de regering wordt verzocht om bij nieuwe wet- en regelgeving te toetsen op nadelige gevolgen voor scholen in krimpgebieden, en de Kamer op de hoogte te stellen wanneer hier daadwerkelijk sprake van is (Motie Westerveld/ van den Hul over ‘Krimpcheck’).
Overwegende dat
Dit negatieve effect bovenop het negatieve effect van de krimp in leerlingenaantallen en de negatieve verevening in het kader van passend onderwijs komt.
De stapeling van maatregelen zoals deze leidt tot grote vraagstukken op het gebied van kwaliteit van onderwijs en zelfs het bestaansrecht van vestigingen in onze gemeente en onze regio aantast.
Dat veranderende wet- en regelgeving, zoals de onderwijsbekostiging, voor scholen in landelijke (krimp)gebieden vaak anders uitpakt dan voor scholen in de Randstad
Dat de wijziging van de bekostiging ook negatieve gevolgen heeft voor de scholengemeenschappen in Twente en in de gemeente Dinkelland.
Spreekt uit dat
Wij ons zorgen maken over de (onbedoelde) effecten van deze nieuwe bekostigingssystematiek.
Wij het belangrijk vinden dat iedere leerling in onze gemeente toegang heeft en houdt tot goed én nabij onderwijs.
Wanneer het streven naar vereenvoudiging leidt tot een verschraling van het onderwijsaanbod in de regio, we vast moeten stellen dat het middel erger is dan de kwaal
Roept het college op:
Aandacht te vragen voor de negatieve effecten van dit nieuwe bekostigingsmodel
Aan te dringen op het uitvoeren van een krimpcheck (volgens motie Kamerleden Westerveld en van den Hul)
Aan te dringen op heroverweging of wijziging van dit nieuwe bekostigingsmodel waarbij de negatieve effecten voor de scholen worden gecompenseerd.
Deze motie door te sturen naar de andere Twentse gemeenten, de Provincie en de Tweede kamer en hen te verzoeken deze te ondersteunen.
Deze motie door te sturen naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en hen te verzoeken de nadelige effecten te compenseren.
En gaat over tot de orde van de dag
Aldus vastgesteld in de raad van 13 november 2018
Fractie CDA Dinkelland Jos Jogems