De overlast van de processierups is in 2018 vijf keer zo groot als in 2017. Door de warmte ontwikkelen eikenprocessierupsen zich snel en zitten ze laag in de bomen. Daar komen wandelaars, fietsers en spelende kinderen gemakkelijk met de haartjes van de rups in aanraking. Deze haartjes kunnen vervelende gezondheidsklachten geven zoals: jeuk, bultjes, blaasjes, ontstoken ogen, problemen met ademhalen, braken en koorts.
De Twentse Courant Tubantia heeft op haar website een meldpunt geopend zodat inwoners kunnen melden waar deze rupsen zitten. Voor de gemeente Dinkelland waren er afgelopen vrijdag al zo’n 160 meldingen gedaan. Waaronder meldingen van processierupsen rondom scholen en in woonwijken. Bijvoorbeeld tegenover basisschool de Zevenster, de Kingschool en in de woonwijk ’t Pierik in Denekamp. Ook in het buitengebied van Dinkelland, rondom fiets- en wandelroutes, zijn processierupsen te vinden.
“We zien dat dit een terugkerend probleem is en gaan er van uit dat de bestrijding van de processierups adequaat en vroegtijdig wordt opgepakt, zodat onze inwoners hierdoor geen gezondheidsklachten krijgen,” zegt Elke Klunder, raadslid voor het CDA in Dinkelland.
CDA Dinkelland vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de overlast en gezondheidsklachten die de eikenprocessierupsen veroorzaken. Daarom wil de partij graag van het college weten hoe zij omgaat met de toegenomen klachten en meldingen en of er een actieplan is voor het bestrijden van de processierups in de gemeente Dinkelland.