De gemeenteraad van Dinkelland pleit al langer bij wethouder Severijn (Progressief DInkelland) voor een Deltaplan Wonen, met onorthodoxe maatregelen om voldoende betaalbare woningen aan te bieden voor alle kernen in de gemeente. ‘’Aan de deadline van 1 januari 2024 is niet voldaan. Dit duurt te lang’’, vindt CDA-raadslid Erik Hemmer. En dus stelde hij namens zijn partij de volgende vragen aan het college.
Op grond van artikel 35 van het regelement van orde van de raad hebben wij de volgende vragen over de voortgang van het volkshuisvestingsprogramma.
Op 7 november 2023 heeft de raad de motie ‘Versnellingsagenda volkshuisvesting’aangenomen. Hierin wordt het college opgedragen om:
- Onderzoek te doen naar herinvoeren van de inschrijflijst voor een bouwkavel.
- Een systeem toe te passen, waarbij inwoners met een sociale- en economische binding voorrang krijgen bij het toewijzen van kavels, uitgegeven door de gemeente
- Te onderzoeken welke kansen en mogelijkheden de landelijke versoepelingen (straatje erbij) voor Dinkelland bieden.
- Er naar te streven om in elke kern uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar te hebben en te houden.
- Zoveel mogelijke woonvormen in beeld te brengen en te onderzoeken waar deze haalbaar zijn.
- Te onderzoeken of en waar extra bouwlagen(hoger) voor nieuwbouw gerealiseerd kunnen worden. 7. Te beoordelen of de nota inbreiding aanpassing behoeft om de woningbouw verder te simuleren
- Idem voor de nota buitengebied met kwaliteit.
- Beleid te ontwikkelen waardoor de doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd.
- De plannen te laten aansluiten op het beleid dat voortkomt uit de woonzorgvisie.
- Aan te geven waar procedures mogelijk moeten worden aangepast om realisatie te bespoedigen.
- Te onderzoeken welke alternatieve financieringsvormen er zijn om starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te bieden.
- Gezien de hoge nood, voor 1 januari 2024 het volkshuisvestingsprogramma aan de raad ter besluitvorming voor te leggen waarin de bovengenoemde punten in ieder geval zijn verwerkt.
De deadline van 1 januari 2024 ligt inmiddels achter ons en de raad heeft nog geen volkshuisvestigingsprogramma ter besluitvorming ontvangen.
Naar aanleiding daarvan hebben we de volgende schriftelijke vragen:
- Waarom heeft het college de datum van 1 januari 2024 niet gehaald en daarmee de motie (nog) niet uitgevoerd?
- Is het college voornemens uitvoering te geven aan de motie en wanneer kunnen we het volkshuisvestingsprogramma ter besluitvorming tegemoet zien?
- Wat is op dit moment de status van de in de motie genoemde punten en kunnen we hier een overzicht van krijgen?
- Bent u het met de CDA-fractie eens dat de versnellingsagenda volkshuisvesting een hoge prioriteit heeft en dat dat het bouwen naar behoefte in alle kernen essentieel is voor de leefbaarheid in de kernen?
Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet, namens CDA Dinkelland
Erik Hemmer
Het college heeft dertig dagen de tijd om op deze vragen te antwoorden.