Op initiatief van de fractie van het CDA en Lokaal Dinkelland wordt dinsdag 10 november tijdens de begrotingsraad een motie ingediend om een onderzoek uit te voeren naar de bestuurlijke toekomst van Dinkelland. De fracties VVD en D’66 hebben al aangegeven de motie te steunen.
Nicky Bijen, fractievoorzitter van Lokaal Dinkelland licht toe: “Wij willen in de raadsvergadering van februari 2016 een Plan van Aanpak bespreken met onderzoeksvragen dat antwoord kan geven op de volgende vraag:
Op welke wijze kan de samenleving van de huidige gemeente Dinkelland een toekomstbestendige, volwaardige, lokale democratie worden geboden met de daarbij behorende schaal en professionaliteit? Daarbij is het van belang dat inwoners van de gemeente zich herkennen in de te onderzoeken schaal en professionaliteit. In dit onderzoek dient eerst gekeken te worden naar de voor- en nadelen van een eventueel bestuurlijke samengaan van Dinkelland en Tubbergen. Dit is logisch gelet op de reeds bestaande ambtelijke samenwerking in Noaberkracht. Als tweede kan onderzocht worden wat de voordelen zijn voor een toekomstbestendige invulling voor de samenleving als de samenwerking met Oldenzaal en Losser wordt geïntensiveerd”
“Van gemeenten wordt veel gevraagd”, verklaart Jos Jogems fractievoorzitter van het CDA de reden van de motie. “De trend is dat dit in de naaste toekomst verder zal toenemen. De decentralisatie van het sociale domein is illustratief voor deze stelling. Het speelveld waarop gemeenten hun bestuurlijke taken uitoefenen wordt steeds complexer. Dat zelfde geldt voor de externe omgeving waarbinnen gemeenten hun verantwoordelijkheden hebben waar te maken. De samenleving wordt steeds mondiger, die van gemeenten vragen bij te dragen aan hun lokale welbevinden, doch voor wie gemeentegrenzen van minder belang zijn”.
“Dinkelland heeft niet stil gezeten”, zegt Nicky Bijen. “Het heeft samen met de gemeente Tubbergen zijn ambtelijke organisatie ondergebracht in Noaberkracht. Daarmee is een stevige basis gecreëerd om de gemeentelijke taken aan te kunnen. Ook onderhoudt Dinkelland goede relaties met haar drie buurgemeenten. Alle vier staan zij voor dezelfde of vergelijkbare vragen: ‘hoe ziet onze toekomst er uit? Met welke toekomst is onze eigen samenleving het best af? Hoe zorgen wij ervoor dat deze gewenste toekomst gerealiseerd en geborgd wordt?.
Daarbij lijkt het verstandig om ook al ‘buiten de deur’ te kijken. Het ‘buiten de deur kijken’ zou zich moeten uitstrekken tot het gebied Noordoost Twente. Deze geografische afbakening lijkt ook logisch gelet op de volksaard, de sociale verbondenheid en de samenwerking die er tussen deze vier gemeenten als is, bijvoorbeeld in het kader van de gebiedsvisie Noordoost Twente. Wij hebben in dit gebied te maken met vier goede en gelijkgestemde buren”.
Jogems vult aan: “Dinkelland is zich ervan bewust dat zij moet blijven bewegen. Noaberkracht is een goede stap gebleken op de weg naar toekomstbestendigheid. Maar het is niet genoeg. Vanaf het moment dat Noaberkracht op de tekentafel ontstond zijn wij weer vijf jaar verder. Tijd om weer verder te denken”.