CDA Overijssel wil duidelijkheid over lege subsidiepot voor asbestsanering

De Statenfractie van het CDA in Overijssel maakt zich zorgen over het bericht dat de landelijke subsidiepot van 75 miljoen voor de sanering van asbestdaken leeg is en dat geplande saneringen worden uitgesteld. Door meerdere organisaties die actief zijn in de asbestsanering is richting de CDA fractie bezorgd gereageerd. Ook zijn er vanuit de markt geluiden dat er prijsopdrijvende ontwikkelingen zijn in het kader van stortkosten voor saneerders. Bouwien Rutten, woordvoerder Milieu en Energie stelt hierover vragen aan het provinciebestuur: “We stellen alles in het werk om de sanering van asbest te versnellen, zodat we kunnen voldoen aan de opdracht om in 2024 als provincie asbest vrij te zijn. Als de Rijkssubsidie wegvalt is dat een grote tegenvaller die de ingezette versnelling flink afremt. Ik wil graag horen hoe dit zit”.

Druk op ministerie
De Statenfractie wil onder andere weten of het provinciebestuur al op de hoogte is van het feit dat de asbest subsidiepot leeg is en sinds wanneer. En is er duidelijkheid over wat de financiële gevolgen zijn voor dakeigenaren die hun dak al hebben gesaneerd of een sanering in de planning hebben. Ook wil de fractie weten of de gedeputeerde voornemens is om druk richting het Ministerie uit te oefenen om tot een oplossing te komen als blijkt dat de pot inderdaad leeg is en of zij wil aandringen op een hoger bedrag per vierkante meter in een eventueel nieuwe regeling. Tenslotte wil de fractie ook weten of het college op de hoogte dat er prijsopdrijvende ontwikkelingen zijn in het kader van stortkosten voor saneerders.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het totale subsidiebudget van 75 miljoen voor het verwijderen van asbestdaken overschreden, De geldpot is leeg.

Door deze berichtgeving is de CDA fractie ter ore gekomen dat er vanuit asbestdakeigenaren en saneerdersbedrijven zeer bezorgd is gereageerd. Een flinkaantal dakeigenaren willen hun asbestdaksanering annuleren of uitstellen totdat er duidelijkheid is.

Ook zijn er vanuit de markt geluiden dat er prijsopdrijvende ontwikkelingen zijn in het kader van stortkosten voor saneerders.

De CDA fractie heeft de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten:

 

  1. Is het college geïnformeerd over het gegeven dat de Rijks subsidiepot voor sanering van asbestdaken leeg is?
  2. Zo ja, door wie en heeft het college hier een toelichting op ontvangen? En wil zij deze toelichting delen in de beantwoording van deze statenvragen?
  3. Zo nee, is het college bereid na te vragen waar deze berichtgeving op gebaseerd is?
  4. Welke mening is het college toegedaan over het belang van landelijke subsidies voor het saneren van asbestdaken?
  5. Is het college ook van mening dat deze wezenlijk bijdragen aan een versnelling van het saneren van asbestdaken?
  6. Is het college bereid de druk op te voeren bij het Ministerie van I en M voor een vervolg van een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken?
  7. Is het college bereid het Ministerie van I en M te verzoeken om een hogere bijdrage voor de sanering van asbestdaken dan de huidige € 4,50 per m2?
  8. Is het college het eens met de CDA fractie dat het wachten en/of uitstellen van asbestdaksanering door dakeigenaren tot er duidelijkheid is of er een vervolg komt voor een subsidieregeling, niet bijdraagt tot een versnelling maar zorgt voor oponthoud?
  9. Zo ja, is het college bereid hier actie op te nemen en zo ja, welke?
  10. Is het college bereid navraag te doen bij het Ministerie van I en W, of alle dakeigenaren die al tot sanering van hun asbestdaken zijn overgegaan maar nog geen subsidie hebben ontvangen, deze nog wel krijgen toebedeeld?
  11. Mocht uit navraag blijken dat de subsidiepot daadwerkelijk leeg is en niet zal worden aangevuld, is het college dan bereid erop aan te dringen bij het Ministerie van I en M hierover snel, duidelijk en goed te communiceren richting o.a. de inwoners van provincie Overijssel?
  12. Is het college op de hoogte dat er prijsopdrijvende ontwikkelingen zijn in het kader van stortkosten voor saneerders die de saneerders hoogstwaarschijnlijk moeten doorberekenen aan asbestdakeigenaren?
  13. Is het college bereid navraag te doen of én welke verhoging voor de provincie Overijssel van toepassing is?
  14. Is het college het eens met de CDA fractie dat verhoging van de stortkosten een negatief effect zal hebben op de gewenste versnelling? Wilt u uw antwoord toelichten?

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. In Overijssel z...

Lees verder >
Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

De Provincie Overijssel vervangt het komende halfjaar op elf locaties op verschillende provinciale w...

Lees verder >
Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Engbertsdijksvenen is een Natura 2000-gebied en krijgt daarom speciale bescherming vanwege de bijzon...

Lees verder >