Ook in Overijssel leven veel zorgen over de groeiende tweedeling in de samenleving. Het verschil tussen arm en rijk, autochtoon en migrant, hoog- en laagopgeleid, stad en dorp, elite en volk lijkt steeds groter te worden. Een zorgelijke ontwikkeling die niet alleen maar speelt in de Randstad. Volgens CDA fractievoorzitter Martin Reesink wordt het tijd dat de provincie haar rol pakt en daarom pleit hij tijdens de behandeling van de perspectiefnota voor een programma ‘nieuwe manieren van samenleven’ zodat in het provinciale beleid meer aandacht komt voor het tegengaan van die tweedeling. “Het CDA wil dat de Staten deze uitdaging met partners en inwoners oppakken en samen op zoek gaan naar oplossingen. We moeten in actie komen om te zorgen voor een sterke Overijsselse samenleving”.
Continue aandacht
“Overijssel staat bekend als fijne provincie om in te wonen, te werken en te leven en het typisch Overijsselse noaberschap. Als we willen dat dit in de toekomst zo blijft, moeten we de geluiden van onvrede serieus nemen. Daar kunnen we niet voor weglopen. Onderwijs en arbeidsmarkt moeten beter op elkaar worden afgestemd, werken moet voor meer mensen mogelijk worden, er moet actie ondernomen worden tegen georganiseerde criminaliteit en de integratie van vluchtelingen in de maatschappij moet beter om een aantal voorbeeld te noemen”, aldus Martin Reesink.
Nieuwe manier van samenleven
Verschillende onderzoeken laten steeds duidelijker zien dat de tweedeling in de samenleving steeds groter wordt. Tegelijker tijd komt in diezelfde onderzoeken naar voren dat de overheid een belangrijke rol speelt in de oplossing van dit probleem en dat de oplossingen dichtbij huis gezocht moeten worden. “Samenleven doen we in kleine verbanden, bij de sportclub, bij de scholen en kerken, in de stadscentra, in de buurten. Maar de samenleving bestaat steeds meer uit losse fragmenten. Mensen zijn minder aan elkaar verbonden en lang niet meer iedereen voelt zich betrokken bij de maatschappij zoals deze nu is. Het CDA vindt dat we niet alleen moeten constateren dat de tweedeling steeds meer ontstaat, maar we moeten er actief wat aan doen”, besluit Reesink.