Naar aanleiding van de berichtgeving in Tubantia heeft CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder vragen gesteld aan minister Kamp om meer duidelijkheid te krijgen over het exacte kostenplaatje dat met het zuiveren van het vervuilde productiewater van de NAM gemoeid zijn.
Te veel onduidelijk
Er is nog veel onduidelijk over de mogelijkheden die zuivering biedt. In het rapport is vooral gerekend op basis van schattingen en aannames. Het CDA in Overijssel (gemeenten en provincie) zijn groot voorstander van een pilot van enkele maanden met de proefopstelling die in Oldenzaal staat. “Alleen met feitelijke kennis kan de minister een goede afweging maken en alleen dan weten we wat ons te wachten staat als deze variant de voorkeur blijkt te hebben”, aldus Bouwien Rutten woordvoerder milieu en Energie van het CDA Overijssel.
Vragen aan minister Kamp
Schriftelijke vragen van het lid Agnes Mulder (CDA) aan de Minister van Economische Zaken betreffende onjuiste weergave van gegevens in rapport over alternatieven voor afvalwaterinjectie in Twente
- Bent u bekend met het bericht ‘Rapport zet Kamp op verkeerde been’? (*)
- Studeert u op dit moment op het in het artikel genoemde rapport van Royal Haskoning DHV ‘Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek’? (**)
- Volgens de bedrijven Saltech en Nieuwe Weme zijn de door hun aangeleverde cijfers ten aanzien van de capaciteit en kosten van zuivering van productiewater zonder onderbouwing gewijzigd in het eindrapport; kunt u Royal Haskoning DHV verzoeken deze onderdelen van het rapport verder te onderbouwen of te herzien?
- Bent u bereid om de bedrijven Saltech en Nieuwe Weme te horen over de wijze waarop zij een alternatief voor de verwerking van het productiewater uit Schoonebeek kunnen uitvoeren?
- Waarom twijfelt Royal Haskoning DHV, gezien hun beschrijving van het alternatief van zuivering op pagina 8 van het rapport ‘Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek’, aan deze bewezen technieken van de bedrijven Saltech en Nieuwe Weme?
- Kunt u verklaren waarom Royal Haskoning DHV kosten voor zuivering van productiewater berekend à 500 miljoen euro in plaats van 45 miljoen euro, welk bedrag is voorgerekend en aangeleverd aan de opstellers van het rapport en NAM?
- Kunt u verklaren waarom Royal Haskoning DHV uitgaat van een opbrengst van nul euro voor het zout dat gewonnen zou kunnen worden uit het productiewater?
- Bent u bereid uw besluit te baseren op de kosten als aangeleverd door Saltech en niet als geschetst in het rapport van Royal Haskoning DHV?
- Kunt u aangeven in hoeverre NAM/Shell als opdrachtgevers van het eindrapport door Royal Haskoning DHV invloed hebben gehad bij het opstellen daarvan?
- Heeft u de toetsing van Deltares en commissie milieu effectrapportage en de eindreacties van de klankbordgroep op het eindrapport mogen ontvangen?
- Vraagt u het Staatstoezicht op de Mijnen om een advies over het eindrapport van Royal Haskoning DHV? Zo nee, waarom niet?
- In hoeverre is volgens u rekening gehouden met uw verzoek dat rekening gehouden wordt met reacties van Vitens, het Burgerinitiatief en de TU Delft op het tussenrapport en op de aanvullingen van het tussenrapport?
- Zou het volgens u de nadere verkenning van NAM van innovatieve zuiveringstechnieken onder alternatief 1 ook een pilot voor het toepassen van deze technieken moeten bevatten?
- Bent u bereid om gezien dat er niet eens voldoende ruimte is voor alle productiewater uit Drenthe in de lege gasvelden in Twente de NAM de voorwaarde te stellen bij de vergunning om onmiddellijk te starten met een pilot voor de zuivering van afvalwater?
- Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden en hierover met de Tweede Kamer te spreken voordat u een besluit neemt over het alternatieven voor de verwerking van productiewater uit Schoonebeek en vooraf aan het nog te houden debat over mijnbouw?
(*) Tubantia, 17 januari 2017
‘Rapport zet Kamp op verkeerde been’ Gegevens in rapport NAM anders dan aangeleverd
Minister Kamp van Economische Zaken neemt binnenkort een besluit over het voortzetten van afvalwaterinjectie in de Twentse bodem, op basis van een evaluatierapport dat op onderdelen niet klopt.
Dat zeggen Gerard Schouten van Salttech en Ben Nieuwe W eme van het gelijknamige Oldenzaalse bedrijf. Zuiveren van afvalwater van de NAM, dat ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek, kan volgens hen voor nog geen tiende van de kosten die genoemd worden in het eindrapport over de evaluatie van waterinjectie in de Twentse bodem. Voor 45 miljoen in plaats van 500 miljoen. Schouten zegt zich niet te herkennen in een deel van het officiële evaluatierapport over de afvalwaterinjectie. Het gaat om de gegevens over zijn bedrijf. Die zijn niet zoals hij ze zelf heeft aangeleverd. Volgens Schouten en Nieuwe Weme rekent adviesbureau RoyalHaskoningDHV , verantwoordelijk voor het evaluatierapport, allerlei extra kosten toe aan de zuiveringsmethode. Daardoor komt deze als extreem duur uit een vergelijking met het injecteren in de Twentse bodem. RoyalHaskoningDHV gebruikt gegevens die door de NAM zijn aangedragen. Schouten vindt het toevoegen van kosten verbazingwekkend. “Kennelijk kennen RoyalHaskoningDHV en de NAM mijn techniek beter dan ik mijn techniek ken”, is zijn reactie. In het rapport wordt ook gemeld dat de installatie van Salttech een ‘geringe capaciteit’ heeft. V olgens Schouten is zijn techniek bewezen.
Schouten en Nieuwe W eme zeggen dat zij de NAM hebben aangeboden zich voor 145 miljoen euro tot 2050, het einde van de oliewinning in Schoonebeek, over het afvalwater te ontfermen. “Dat zien wij niet terug in het eindrapport”, zegt Schouten. De stichting Stop Afvalwater Twente is boos uit het overleg gestapt. “Wanneer je in staat bent om een aanbieding voor volledig zuiveren van circa 45 miljoen euro door allerlei toeters en bellen op te hogen tot 500 miljoen euro, dan moge duidelijk zijn dat ons een kunstje wordt geflikt”, zegt voorzitter Freddy Mensink. Een woordvoerder van minister Kamp laat weten dat de kosten onderdeel zijn van zijn besluit.
(**) Beschikbaar op de website van NAM: http://www.nam.nl/techniek-en-innovatie/waterinjectie-in-twente/downloads-waterinjectie-twente/_jcr_content/par/expandablelist/expandablesection_775160749.stream/0/83b398838fa86f3cf4f2e79a3dcdcb7dc1899491d7ee020047d75b736875fbc2/eindrapport.pdf.