CDA Overijssel maakt zich al lange tijd ernstig zorgen om dreigende milieuschade door de afvalwaterinjectie van de NAM op de injectielocatie Rossum-Weerselo, zeker nu uit berichtgeving van RTV Oost blijkt dat leidingen door corrosie zijn aangetast. Recentelijk vroeg het CDA nog aan Gedeputeerde Staten of er zicht is op een definitief einde aan het injecteren van afvalwater van boorinstallaties in Noordoost-Twente.
Volgens berichtgeving in de media blijkt de NAM te maken te hebben met sulfaat-reducerende bacteriën die zich vast vreten in de wand van leidingen, waardoor de wanddikte diep in de grond soms met de helft is afgenomen. Hoe dunner de wanddikte van de buizen, des te groter de kans op lekkage van oliën en chemicaliën in de bodem. De NAM legde vorig jaar het injecteren van afvalwater op de locatie Rossum-Weerselo stil om de buizen met een speciale twee-componentencoating te beschermen tegen bacterievorming. Inmiddels zou duidelijk zijn dat deze oplossing onvoldoende is.
Afgelopen november is bovendien in het Duitse Emlichheim een enorme lekkage ontdekt van chemisch afvalwater dat in het grondwater terecht is gekomen. De boorputten daar zijn in hetzelfde jaar gebouwd als de putten in Rossum, terwijl daarbij ook dezelfde metaalsoorten zijn gebruikt.
CDA Overijssel meent dat zo’n lekkage als in Emlichheim zich ook in het injectiegebied van Rossum voor kan doen. ‘Het is duidelijk dat deze verouderde putten een gevaar vormen voor het milieu en de volksgezondheid’, zegt Statenlid Bouwien Rutten die opnieuw vragen heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten over de risico’s van het injecteren van chemisch vervuild afvalwater in de diepe ondergrond van Overijssel.
Per direct stoppen
Gedeputeerde Staten gaven eerder aan het ‘niet realistisch’ te achten dat er snel een einde komt aan de afvalwaterinjectie in Rossum omdat de NAM over een onherroepelijke vergunning beschikt. ‘Is de onherroepelijkheid van een vergunning nog steeds van toepassing als deze aantoonbaar een bedreiging vormt voor het milieu en de volksgezondheid’, vraagt Rutten nu. Wat het CDA betreft, stoppen deze injecties per direct en wordt er gekozen voor het zuiveren van afvalwater dat afkomstig is uit de oliewinning in Drenthe.