Gezien de veelheid van lekkages de afgelopen jaren bij Akzo Nobel in Hengelo, wil de CDA Statenfractie weten wie er verantwoordelijk is voor gevolgen als de overname door het Amerikaanse PPG door gaat. Om een duidelijk beeld te krijgen van de verantwoordelijkheden nu en in de toekomst, heeft het CDA vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Ook wil het CDA dat de provincie in actie komt voor de werknemers.
Voorkomen van discussie
Om discussies te voorkomen over waar en bij wie nu verantwoordelijkheden liggen rondom de mogelijk schadelijke gevolgen van lekkages en verontreinigingen, wil de fractie duidelijk in kaart brengen wie er juridisch aansprakelijk is. “Het mag niet gebeuren dat er bij een overname van AkzoNobel straks een juridisch gevecht ontstaat over welke eigenaar er aansprakelijk is voor gevolgen en toekomstige gevolgen van lekkages.” aldus woordvoerder Energie & Milieu Bouwien Rutten. “Akzo Nobel heeft enorm verdiend aan de Twentse ondergrond. Bij een mogelijke overname is het logisch een gedeelte van de koopsom te reserveren voor mogelijke schades. Wanneer dit niet afdoende is, moet contractueel vastgelegd worden dat zowel koper als verkoper gezamenlijk bijstorten”
Langdurig toezicht
Ook wil de fractie weten hoe het zit met het verscherpt toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen op AkzoNobel. Blijft het bedrijf onder verscherpt toezicht door SodM bij een eventuele overname en zo ja, tot wanneer? De ambitie van AkzoNobel voor jaarlijks 0 lekkages is tot op heden niet gehaald. “Jaarlijks 0 lekkages horen een vanzelfsprekendheid te zijn, geen ambitie. Dit vraagt om een langdurig toezicht, ook bij nieuw eigenaarschap. ” aldus Rutten.
CDA: “provincie kom in actie voor werknemers Akzo Nobel”
Het CDA heeft met schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten aandacht gevraagd voor de onzekerheid van de werknemers van Akzo Nobel in Overijssel. Met de overname door PPM staan mogelijk 700 arbeidsplaatsen op de tocht. De CDA fractie wil van het college weten op welke wijze de provincie het overnameproces nog kan beïnvloeden in het voordeel van de medewerkers van de vestigingen in Hengelo en Deventer.
Samenwerking
“De provincie heeft in samenwerking met Akzo Nobel een project gestart om een deel van de werkgelegenheid die ten tijde van de crisis verloren is gegaan te repareren. Dat nu ook voor de medewerkers van Akzo Nobel zelf zo’n onzekere tijd aanbreekt is erg zuur”, vertelt woordvoerder Economie Susan Faal. “Met de vragen die we hebben gesteld hopen we inzicht te krijgen in de mogelijkheden die de provincie nog heeft om in elk geval de werkgelegenheid voor Overijssel te behouden”