CDA wil oplossing voor asbestopslag en onderzoek naar recycling

De Statenfractie van het CDA in Overijssel wil dat het vele asbest dat van daken wordt gehaald niet langer alleen maar wordt opgeslagen. Er moet een definitieve oplossing komen om het asbest te recyclen.
Het CDA wil weten hoeveel asbest er in Overijssel ligt opgeslagen en waar dat asbest dan ligt. Er zijn inmiddels methoden om asbest te recyclen, maar die lijken nog in een prematuur stadium te zijn. Statenlid Bouwien Rutten: ‘Omdat de provincie Overijssel een ambitie heeft op het gebied van circulaire economie willen we graag van het College van Gedeputeerde Staten weten of Overijssel hier geen voortrekkersrol in zou moeten spelen’. Het CDA denkt aan proeven met verschillende manieren van recycling.

Niet doorschuiven
Vanaf 2024 moet heel Overijssel asbestvrij zijn. “Het zou onwenselijk zijn als alle asbest die in de komende jaren nog wordt verwijderd alleen maar wordt opgeslagen. We moeten op zoek naar een structurele oplossing voor dit probleem. We willen dit niet doorschuiven en onze toekomstige generaties met dit probleem opzadelen”, legt Rutten uit.
Asbest symposium
Om het onderwerp verder uit te diepen organiseren de Statenfracties van het CDA in Gelderland, Drenthe en Overijssel op 1 oktober een bijeenkomst over asbest om alle partijen die te maken hebben met asbestverwijdering en -verwerking bij elkaar te brengen.

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Overijssel
Het college/de Commissaris van de Koning wordt verzocht de volgende artikel 59-vragen schriftelijk te beantwoorden:

 

Op de voorpagina van Trouw van zaterdag 11 augustus stond dat “Asbest afval domweg blijft liggen”.

Op pagina 16 van dezelfde krant staat te lezen dat het zeer wel mogelijk is om asbest afval te recyclen tot een stof die goed bruikbaar is als cementvervanger in beton. Zo zou het mes aan twee kanten kunnen snijden; de asbest wordt opgeruimd, en er is een vervangende grondstof voor beton dat een bron van CO2 is.
Op 1 januari 2024 is er een algemeen verbod op asbestdaken. Wij zijn als provincie op dit moment druk aan het kijken hoe we dit, samen met de eigenaren voor elkaar kunnen krijgen. Dit betekent dat de komende jaren een grote hoeveelheid asbestafval ontstaat.
Daarnaast heeft onze provincie grote ambities op het gebied van circulaire economie. We weten dat dit niet voor alle stoffen even eenvoudig is, maar willen op dit gebied een voortrekkersrol spelen.
Het CDA ziet kansen in bovenstaande, dit geeft ons aanleiding voor de volgende vragen:

Vragen

 

  1. Wordt in Overijssel het asbestafval ook opgeslagen?
  2. Zo ja, bent u bekend met de hoeveelheden, de plaatsen waar dit afval zich bevindt en hoe het asbest wordt opgeslagen?
  3. Bent u bekend met de mogelijkheid om asbest te recyclen?
  4. Volgens de in Trouw geciteerde ondernemer Anton Reef uit Twente ligt hier een taak voor de overheid omdat de markt hier tekort schiet. Zou het, gezien onze ambities op het gebied van circulaire economie, passen om hier als Provincie Overijssel een belangrijke rol in te spelen?

5. Kunt u aangeven welke rol de provincie Overijssel kan spelen in een veilige opslag, verwerking en recycling van asbest                 afval, zodat risico op bodem vervuiling tegen gegaan wordt. Welke mogelijke alternatieven voor begraven zijn er?

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

Provincie stimuleert herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. In Overijssel z...

Lees verder >
Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

Intelligente verkeerslichten op kruisingen in Oldenzaal en Tubbergen

De Provincie Overijssel vervangt het komende halfjaar op elf locaties op verschillende provinciale w...

Lees verder >
Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Ontwerp-projectbesluit voor Natuurherstel Engbertsdijksvenen interne maatregelen ter inzage

Engbertsdijksvenen is een Natura 2000-gebied en krijgt daarom speciale bescherming vanwege de bijzon...

Lees verder >