De Statenfractie van het CDA in Overijssel heeft vragen gesteld over de wildgroei aan zonneparken in de provincie Overijssel. Op 25 november berichtte De Stentor over meer dan 50 concrete plannen voor grote zonneparken in de buitengebieden van Overijssel. Woordvoerder Bouwien Rutten vindt deze ontwikkeling niet gewenst: “Als CDA zijn we van mening dat er in Overijssel nog meer dan voldoende ruimte is voor zonnepanelen op (bedrijfs)gebouwen. We moeten zuinig omgaan met onze groene ruimte. Daarnaast vinden we het van groot belang dat de provincie de gemeenten ondersteunt met beleid om versnippering van het landschap te voorkomen.
Zonneladder
Wat het CDA betreft wordt de zonneladder, een beleidsinstrument dat aangeeft op welke plekken zonne-energie gerealiseerd kan worden, opgenomen in de Regionale Energie Strategieeën die nu samen met gemeenten opgesteld worden. “Dat geeft duidelijkheid aan alle partijen en zorgt ervoor dat kostbare landbouwgronden beschikbaar blijven voor landbouw en het Overijssels landschap niet verrommelt”, aldus Rutten.
Asbest eraf Zonnepanelen erop
In het verleden had de provincie een succesvolle regeling die de combinatie van het saneren van asbestdaken en het plaatsen van zonnepanelen erg aantrekkelijk maakte. Deze regeling is inmiddels gestopt. Bouwien Rutten heeft ook gevraagd of de provincie bereid is de regeling nieuw leven in te blazen: “Door regelingen als deze wordt het plaatsen van zonnepanelen op daken aantrekkelijk en worden tegelijk vele vierkante meters asbest gesaneerd. Een win win situatie voor de inwoners en het prachtige Overijsselse landschap”.
Zondag 25 november 2018 vermeld de Stentor op haar nieuwssite dat er meer dan 50 concrete plannen zijn in haar regio voor de aanleg van zonneparken, zie https://www.destentor.nl/raalte/weerstand-groeit-tegen-wildgroei-zonneparken-meer-dan-50-concrete-plannen-in-deze-regio~a8a1e129/
Een versnipperd landschap dreigt, vreest landbouworganisatie LTO in dit artikel.
De CDA statenfractie heeft de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten van Overijssel:
- Heeft het college kennis genomen van dit artikel?
- Welke initiatieven van zonneparken zijn u bekend in Overijssel?
- Wilt u deze overzichtelijk aanreiken aan de Staten?
- Op welke wijze houdt de provincie Overijssel het overzicht op al deze plannen voor aanleg van zonneparken?
- Hoe verhouden deze initiatieven zich tot het Nieuwe Energie programma?
- Op welke wijze is de participatie van inwoners geborgd in de aanleg van zonneparken?
- En op welke wijze wordt deze participatie getoetst?
- Wat is de mening van het college over zonneparken op kostbare agrarische grond?
- Is GS het eens met de CDA statenfractie dat het aanleggen van zonneparken op deze agrarische gronden zoveel mogelijk beperkt moet worden?
- Ondersteunt het college, in het kader van versnelling, gemeenten voldoende om allereerst daken van bedrijfsgebouwen, woningen en gebouwen van overheden en maatschappelijke organisaties in te zetten voor zonne-energie?
- Zo ja, op welke wijze?
- Is het college bereid de toepassing van de ‘zonneladder’ op te nemen in de uitgangspunten van de Regionale Energie Strategieën, waardoor eerst alle mogelijkheden binnen de bestaande bebouwde omgeving worden benut?
- Wat doet GS er aan om versnippering van het landschap zoveel mogelijk te beperken?
In het verleden was er de provinciale regeling asbest eraf-zon erop.
Deze regeling was erg succesvol en wordt nu door een aantal gemeenten overgenomen. In het kader van een gewenste versnelling met betrekking tot de inzet van zonne-energie:
- Ziet het college concrete mogelijkheden voor het opnieuw inzetten van deze regeling?
- Zo nee, waarom niet?