Om de doelen uit het Nationale Bijenstrategie te behalen gaan gemeente en de partners (overheid, imkers, natuurverenigingen, boeren en andere belanghebbenden) samenwerken om de biodiversiteit van de leefgebieden voor bestuivende insecten binnen de gemeente Dinkelland te verbeteren. Deze strategie moet leiden tot het in 2030 hebben, behouden en ontwikkelen van de populaties van bijen en andere bestuivers.
Beoogd effect/doel
In dit voorstel van het college geven Burgemeester en Wethouders aan om de Bijenagenda Overijssel mede te ondertekenen en in te zetten op een actieve samenwerking met de partners om de doelen uit het Nationale Bijenstrategie te behalen.
Voortraject en achtergronden
In de raadsvergadering van 20 februari 2018 is unaniem een motie aangenomen inzake Nationale Bijenstrategie. Het hoofddoel van de strategie is om in 2030 weer populaties bijen en andere bestuivers te hebben, die stabiel zijn en/of zich positief ontwikkelen. Inmiddels hebben 43 partners deze Nationale Bijenstrategie ondertekend, waaronder de provincie Overijssel. In deze Nationale Bijenstrategie meetbare doelen zijn opgenomen met als ijkpunten de jaren 2023 en 2030.
Maatregelen zijn meer dan nodig
Het college is zich er van bewust dat deze maatregelen meer dan nodig zijn. Meer dan de helft van de wilde bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Bijen zijn door hun rol in het bestuiven van planten volstrekt onmisbaar voor het behoud van flora en fauna in Nederland èn hebben een cruciale economische functie in de land- en tuinbouw hebben.
Uit de Nationale Bijenstrategie blijkt dat bijen behoefte hebben aan twee dingen: nestelgelegenheid en voedselaanbod.
Het college wil dan ook de bijenagenda Overijssel (voortvloeiend uit de Nationale Bijenstrategie) ondertekenen. En zich actief inzetten om samen te werken met partijen zoals imkers, natuurverenigingen, boeren en andere belanghebbenden. Verder is men actief om de drie doelstellingen uit de Nationale Bijenstrategie te behalen:
– Het bevorderen van de biodiversiteit
– Het verbeteren van de wisselwerking tussen landbouw en natuur
– Het helpen van imkers om de gezondheid van de honingbij te bevorderen
Ook houdt men de gemeenteraad actief op de hoogte van de vorderingen, om in de ijkjaren 2023 en 2030 resultaten (zoals aangegeven in de Nationale Bijenstrategie) te kunnen presenteren.
Gelijke aanpak als in Tubbergen
Het college kiest voor een gelijke aanpak als in Tubbergen mede omdat de landschappelijke waarden vergelijkbaar zijn met Dinkelland. In deze aanpak worden locaties aangegeven voor het inzaaien van bloemenmengsels en aanplant drachtbomen. Doel hiervan is om verbindingszones te creëren voor de bestuivende insecten. Hierbij wordt intensief samengewerkt met waterschap de Vechtstromen voor wat betreft de watergangen. Tevens wordt deze werkwijze gecommuniceerd met de vertegenwoordigers vanuit de landbouw- en natuur organisaties. Ook wordt aansluiting gezocht bij lopende bijeninitiatieven.
Het college stelt voor om voor de structurele onderhoudskosten van de leefgebieden van bestuivende insecten een budget te ramen van € 3.000 op de post groenvoorzieningen buiten de bebouwde kom. Voor de incidentele realisatiekosten van deze leefgebieden wordt een incidenteel budget te ramen van € 10.000 op de post groenvoorzieningen buiten de bebouwde kom.