In navolging van de brief van de jeugd over het terrasbeleid heeft Alphons Weierink een column geschreven. Niet om zich in deze discussie te mengen, maar om de jeugd op te roepen verantwoordelijkheid te nemen. Nieuw elan is nodig om een goede leefbaarheid van de Ootmarsumse samenleving in stand te houden.
‘Ootmarsum is veel meer dan een terras alleen’
De Twentse Wijndagen in Ootmarsum zijn weer achter de rug. Vier weekends lang stond Ootmarsum in het teken van wijn. En dat zorgde voor een grote toeloop naar het stadje. De Twentse Wijndagen hebben zich in de afgelopen drie jaren van bestaan ontwikkeld tot een prachtig evenement waarmee het toeristisch seizoen ook tot en met oktober kan worden verlengd. Het zorgde voor drukte, reuring en gezelligheid in het stadscentrum. Goed voor iedereen.
En dat was ook precies de bedoeling toen de VVV hiertoe het initiatief nam. Maar het heeft er alle schijn van dat de VVV zich als organisator terugtrekt. En de grote kartrekkers van het evenement, Jos Bosch en Jeroen Enkelaar, willen mede met het oog op hun leeftijd ook maar wat graag het stokje overdragen. Er moet een aparte stichting voor komen, zo is de bedoeling. En er moeten ook nieuwe mensen komen die zich voor het verder ontwikkelen van de Wijndagen sterk gaan maken. Gebeurt dat niet, dan is het einde oefening. Onherroepelijk. Waarmee Ootmarsum een evenement met grote potentie kwijtraakt. Dat zou erg jammer zijn. Wie de Wijndagen heeft bezocht, weet waar ik over praat.
Veel meer
Nog niet zo lang geleden ontstond er in Ootmarsum een discussie over de uitgaansmogelijkheden voor de jeugd. Die zouden zeer beperkt zijn mede het gevolg van strakke regelgeving omtrent het terrasbeleid. Ik ga me niet in deze discussie mengen. Maar ik wil wel de jeugd oproepen ook een keer eens bij zichzelf te rade te gaan. In de zin van de vraag te stellen: wat kunnen we er zelf aan doen om Ootmarsum aantrekkelijk te houden voor de jeugd? Heel veel, wil ik op deze plaats wel zeggen. Het gaat immers niet alleen om het vertier op de terrassen van de horeca. Er is zoveel meer wat het leven voor jongeren – en uiteraard ook ouderen – plezierig maakt in een stadje als Ootmarsum.
Als ik terug ga naar mijn eigen jeugd hier; als jongeren deden we er veel aan om het ons en anderen naar de zin te maken. We organiseerden van alles en we vermaakten ons prima. Natuurlijk is de tijdsgeest heel anders dan pakweg vijftig jaar geleden. Maar wat niet veranderd is: neem zelf ook initiatief. Met achterover leunen en wachten tot je iets wordt aangereikt, schiet ook niet op. Gelukkig worden in Ootmarsum best wel allerlei initiatieven genomen. Maar het kan nog zoveel meer. Bijvoorbeeld met betrekking tot de Twentse Wijndagen. Een evenement waar niet alleen ouderen op af komen, maar zeker ook jongeren. Dat heb ik met eigen ogen gezien.
Nieuw elan
Nu kunnen we de bal wel alleen bij de (horeca)ondernemers leggen – vanzelfsprekend hebben zij hierin ook een rol – maar hier ligt ook een mooie taak voor jongeren. Kom eens uit de comfort-zone en daag je zelf uit. Neem eens een bestuurlijke taak op je, treedt toe tot een organisatie. De Twentse Wijndagen vormen een mooi voorbeeld en aanleiding. Met een stel enthousiaste jongeren, de onontbeerlijke steun van betrokken (horeca)ondernemers, andere belanghebbenden en wat oudgedienden zijn de Twentse Wijndagen gered en heeft Ootmarsum in de oktobermaand juist dat extra’s wat andere plaatsen niet hebben. Daarvan ben ik overtuigd. En trouwens, daarnaast zouden ook andere besturen en organisaties in Ootmarsum heel erg opknappen van nieuw jeugdig elan. Kijk maar eens rond.
Een goede leefbaarheid van een samenleving begint bij ons zelf. Wie de schoen past, trekke hem aan.
Alphons Weierink