Commandeur Jan Arent de Vos van Steenwijk onthulde tijdens een kennismakingsbezoek aan Ootmarsum en het Commanderieplein het deurschild van de Commandeurskamer in het Molenhuisje. Rob Meijer heeft deze huiskamer, na een grondige renovatie van dit historische gebouw, op een fraaie wijze ingericht. Het raadsmeubilair uit de raadszaal van het voormalige stadhuis Ootmarsum heeft hier een plek gekregen.
De wanden geven een beeld van de geschiedenis van de Commanderie en het Huis Ootmarsum in de vorm van replica’s van historische schilderijen. Zo zijn twee schilderijen aangebracht van twee van de 16 commandeurs van de Ridderlijke Duitse Orde die van 1274 tot 1648 de scepter zwaaiden. Commandeur van Keppel en van Bodelswing kregen hun eigen schilderij naast het wapenschild van de Ridderlijke Duitse Orde. De periode van het Huis Ootmarsum, van 1648 tot 1811, wordt weergegeven in een aantal portretten en stamboom van de generaties van Heiden Hompesch die de functie van Drost van Twente vervulden. Ook de documentatie van de Commanderie en Huis Ootmarsum met onder andere een beschrijvende tijdlijn heeft hier een plekje gevonden.
De Commandeurskamer geeft op deze wijze een prachtig tijdsbeeld van het adellijke leven van destijds. Deze voor Ootmarsum unieke periode is beschreven in het boek ‘De Commanderie’ van Henk Eweg en Nettie Aarnink, voorzitter van de Heemkunde, overhandigde deze boeken aan de commandeur en aan burgemeester John Joosten. Tijdens het informele samenzijn lichtte Rob Meijer de inrichting van deze huiskamer toe en dat leidde tot de nodige gespreksstof over de Commandeursfamilies en de toch wel bijzondere historie van dit stukje Ootmarsum.
Link tussen openluchtmuseum en Commanderie
Het Openluchtmuseum Ootmarsum bevindt zich op het grondgebied van het toenmalige landgoed Commanderie en Huis Ootmarsum. Van de havezate met al haar gebouwen is alleen het molenhuis van de watermolen overgebleven. Vorig jaar is weer een goed werkend molenrad in de Molenbeek aangebracht en is het molenhuis helemaal gerestaureerd. De gebouwen in het park van het museum zijn eigendom van de Gemeente Dinkelland en worden door de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum gehuurd en deels onderverhuurd aan de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken
Het museum heeft als ondertitel ‘Land van Heeren en Boeren’ en geeft een beeld van het adellijke- en boerenleven van vroeger. Bij de plannen het voormalige Commanderiegebied, dat na de afbraak van de bebouwing in 1800 tweehonderd jaar lang uit volkstuintjes heeft bestaan , weer tot leven te wekken, werd vanuit een Ootmarsums initiatief een verzoek gedaan aan de Ridderlijke Duitse Orde medewerking te geven aan het laten herleven van dit historische gebied. In 2006 werd Baron Berend Bentinck tot Buckhorst benoemd tot Commandeur van Ootmarsum. Met ingang van 2017 is zijn opvolger geworden Jan Arent de Vos van Steenwijk. De nieuwe commandeur bracht een kennismakingsbezoek aan de gemeente Dinkelland waar burgemeester John Joosten als gastheer fungeerde. De bebouwing van het Commanderieplein werd bekeken en er het gezelschap maakte een rondgang door het park van het openluchtmuseum.
Eindpunt van de wandeling was de Commanderie-watermolen waar in het molenhuis door de commandeur het deurschild van de Commandeurskamer werd onthuld.
De commandeur was erg onder de indruk van alles wat hier tot stand is gebracht en deelde mee dat een financiële bijdrage verleend is door de Ridderlijke Duitse Orde aan het openluchtmuseum Ootmarsum ten behoeve van de inrichting van het bijgebouw van de watermolen als papiermolen. Maar liefst 6 papiermolens waren er in het natuurgebied Het Springendal en deze zijn allen verdwenen. Ze waren bezit van de familie Heiden Hompesch. Door de inrichting van deze historische papiermolen in Ootmarsum wordt weer een stuk historie van Twente concreet en zichtbaar gemaakt.