Minister Blok plande een werkbezoek in: “Ik wil zien waarom Overijssel zo succesvol is in het huisvesten van statushouders”
Maandag 29 augustus heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) Overijssel bezocht om zich te laten informeren over het huisvesten van statushouders in die provincie. Hij hoorde van een aantal gemeenten hoe zij de taakstelling behaalden. De oplossingen die zij daarbij vonden, de geleerde lessen en de wijze van toezicht door de provincie is belangrijke informatie voor de minister voor beleidskeuzes rondom het huisvesten van statushouders. Ook bezocht hij twee locaties: één waar statushouders gehuisvest zijn (Oldenzaal) en een school die binnenkort geschikt wordt gemaakt voor bewoning (Denekamp).
Minister Blok wilde graag langs deze provincie, omdat deze het verst is met het huisvesten van statushouders. “Ik vind het nuttig om te horen hoe de mensen hier er dagelijks mee omgaan. Opvallend is de naar verhouding relatief ontspannen manier waarop men er hier mee omgaat.” Minister Blok roemde de Overijsselse aanpak. “Overijssel is de beste. De aanpak is praktisch, creatief en realistisch.” De aanwezige gemeenten, corporaties en de Minister stelden elkaar over en weer vragen in een informele setting.
Gedeputeerde Monique van Haaf: “Het is mooi dat minister Blok de goede prestaties van Overijssel in beeld heeft en met zijn werkbezoek kennis neemt van de ervaringen hier. Overijssel presteert goed. Toch blijft het een enorme prestatie die gemeenten leveren. Voor sommige gemeenten is de opgave erg groot. De Overijsselse gemeenten werken, vaak samen met andere partijen, zoals corporaties en bouwers, aan creatieve en innovatieve woonoplossingen.”
Overijssel huisvestte in de eerste helft van 2016 109% van de statushouders*. 13 van de 25 gemeenten voldeed minimaal en soms zeer ruim aan de taakstelling. De overigen hadden moeite. Dit ligt aan de verschillen tussen gemeenten: het wel of niet beschikbaar hebben van voldoende sociale woningbouw en het aantal alleenstaanden dat wacht op gezinshereniging. Op dit moment zien we dat gemeenten buiten het reguliere toewijzen van woningen nu diverse alternatieve oplossingen vinden, bijvoorbeeld in woningdelen, onzelfstandige woonvormen.
Achtergrond
Gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers met een verblijfsstatus, de zogenaamde Statushouders, te huisvesten. Het Rijk legt hiervoor elke 6 maanden een taakstelling op.
* Stand per 29 juni 2016.