Heeft u ons gemist? Vast niet. De wereld staat namelijk op zijn kop en iedereen is in de ban van het virus. COVID-19 zag eind 2019 het levenslicht in het land met 1.000.000 duivencoaches, namelijk China, en besloot als een onaangenaam warme deken over onze samenleving te draperen. Iedereen voelt het op de een of andere manier. Sociale contacten worden geminimaliseerd, de kleine vreugdevolle samenkomsten onder ouderen en hun naasten zijn uit den boze en jongeren mogen niet meer naar school. Het zijn onwerkelijke tijden die op iedereen invloed hebben. Geschiedenis wordt geschreven, ook binnen de duivensport. Dit keer echter niet door een unieke prestatie van een van onze liefhebbers, maar door de pijnlijke stilte van een onbegonnen seizoen.
Normaal had u al weken geleden de eerste verslagen kunnen lezen over het wel en wee binnen de Othmarvliegers en hoe de ene fanatieke duivencoach de degens kruist met de andere. De soms luidruchtige maar altijd gezellige avonden in het clubgebouw zijn voorlopig even onbelangrijk, maar de herinneringen blijven. Terugdenken aan mooie tijden binnen uw hobby, sport, familie of andere activiteiten kunnen op de soms lange en saaie “blijf thuis” – “Bleibt zu Hause” en “Rester á La maison” dagen een plezierige afwisseling zijn.
Een mooie herinnering van afgelopen sportseizoen 2019 is bijvoorbeeld dat Kas en Karel Meijers begonnen met Goud en Zilver tegen 3.340 duiven op een vlucht vanuit het Belgische Bierges, en later nog eens goud pakten op Tilburg tegen 1.368 duiven. Bennie Senger die in augustus een prachtige overwinning boekt op Tilburg tegen 2.656 duiven met ruim 120,66 km/h!! Frans oude Nijeweme die met zijn 443 ‘Calimero’ de beste duif heeft van Nederland op de vluchten boven 675km. Dubbele winst voor Douwe Kuipers op de 2e jonge duiven vlucht, en ga zo maar door.
Zulke herinneringen zijn prachtig, ze geven hoop. En ondanks dat we met actieve duivensport nog niet kunnen beginnen hebben ook wij de boodschap gekregen om na te denken over het “nieuwe normaal”. De duivensport is een vrij unieke sport dat grotendeels plaatsvindt in huiselijke kring zonder grote kans op besmettingen, wel moeten we ons bewust zijn van het feit dat veel van onze oudere liefhebbers geen risico moeten lopen wanneer ze de sportduiven moeten aanleveren voor het inkorven van de wedstrijden. Clubs wordt gevraagd te gaan werken met afstandslijnen, afgesloten inkorflokalen en ontsmettingsmiddelen. Een taak voor ons dagelijkse bestuur , en voor de besturen van allerlei verenigingen in Nederland, om hier invulling aan te geven.
In memoriam Henk Kouijzer sr.
De mix van herinneringen en bestuursfuncties brengt mij ook op het ontvallen van een gewaardeerd lid van het eerste uur. Afgelopen week bereikte ons het bericht dat Henk Kouijzer Sr. is overleden op 86 jarige leeftijd. Een man van veel woorden en bijzondere daden. In de vereniging stond hij bekend als Oom Henk wat al direct aangeeft hoe betrokken hij was met zijn vrienden van de club. Toen Oom Henk nog een klein Henkje was, speelde en verzorgde hij zijn postduiven al en ook toen praatte hij er al veel mee. Een lange carrière met duiven kon dus niet uitblijven. Als supporter van alleen lokale liefhebbers kocht hij in de winter vaak tegoedbonnen om daar in het voorjaar versterking te halen en daarmee de strijd aan te gaan in zijn club waar hij jaren lang bestuurlijk actief was. Uren kon hij in zijn hok ‘duivenmelken’, en daarmee enthousiasmeerde hij ook zoon Henk Jr. en kleinzoon Joost. Ook zijn zoon heeft inmiddels een bijnaam, Henk Jellema, verwijzend naar één van de meest succesvolle lange afstand coaches ter wereld, Jelle Jellema uit Nijverdal. De liefde die Oom Henk had voor de marathonvluchten, ook wel ‘de lange adem’ genoemd, is dus ook door zijn zoon opgepakt. Oom Henk speelde altijd op nest, samenzijn is de beste motivatie. Dit weerspiegelt een groot deel van Oom Henk zijn leven, maar “de lange adem” is helaas niet meer en het samenzijn gaat verder in mooie liefdevolle herinneringen. Oom Henk, namens alle leden van PV De Othmarvliegers, bedankt.