D66 Overijssel wil extra ondersteuning voor de verschillende energiecorporaties in de provincie. De partij wil aandacht voor deze initiatieven, naast de uitvoering van de afspraken in het Klimaatakkoord, dat in juni werd vastgesteld.
Sneller
In Overijssel werken gemeenten en waterschappen samen aan de uitwerking van dit Klimaatakkoord. Dat doen ze in projecten met bijvoorbeeld elektrisch openbaar vervoer, nieuwe stalsystemen waardoor duurzame energie kan worden gewonnen, bij het realiseren van warmtenetten, de hergebruik van grondstoffen, of als het gaat om specifieke duurzaamheidseisen bij subsidies, etc.
Fractievoorzitter Wybren Bakker: ”Inwoners verenigen zich daarnaast steeds vaker in energiecorporaties om samen een windmolen, zonnepark, ‘buurtbatterij’ of oplaadpunten aan te schaffen. En daarin is Overijssel uniek. Dit ‘noaberschap’ staat al eeuwen voor elkaar voorthelpen. En dat werkt. De coöperatieve aanpak maakt dat dergelijke plannen sneller werkelijkheid worden. Dat moeten we stimuleren. Want het biedt vele kansen voor de inwoners van de provincie, de economie en de natuur. Overijssel kan zo koploper worden in het creëren van nieuwe banen, nieuwe innovaties en het verlagen van de uitstoot van schadelijke stoffen.“
De partij wil al deze nieuwe technologieën (o.a. warmtenetten en duurzame energieopwekking uit mest) via de energiecorporaties versneld beschikbaar krijgen voor wijken en buurtschappen. Dat betekent dat gemeenten en provincie de energiecorporaties concreet kennis en advies versterkt moeten bieden. Daarnaast pleit D66 voor voorfinanciering – samen met o.a. banken, subsidies, fondsen en menskracht – van kansrijke projecten.
De fractie brengt dit vandaag in tijdens de Statentafel m.b.t. het Klimaatakkoord en daarna bij de behandeling in de vergadering van Provinciale Staten op 16 oktober aanstaande. Verdere informatie is ook beschikbaar op de website van D66 Overijssel.