De Koale Karmis is voor velen een weekend om volop van te genieten. Dit jaar viel het weer tegen en dat betekende vooral voor de kermisexploitanten minder klandizie. In de cafés was het echter volle bak, maar ook daar was het niet altijd even leuk. Dat overkwam een vriendinnengroep, die al jarenlang op een gezellige wijze dit evenement viert. Eén van hen werd aangesproken op haar manier van kleden. Inderdaad anders dan anderen, maar dat bleek voor sommigen, met teveel alcohol achter de kiezen, een reden om heel vervelend te reageren. De vriendinnengroep is er van geschrokken, maar wil ook dat hun vriendin volgend jaar weer kermis kan komen vieren. Zij willen dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen ook al zie je er wat anders uit. Deze vriendinnen zijn geen moraalridders, maar pleiten er voor dat je je thuis moet kunnen voelen. Waar je ook bent. In deze roerige wereld vol met geweld en oorlog is een dergelijk statement zeker op zijn plaats. Je mag rustig wat drinken, maar ook met alcohol in het lichaam is er een grens van fatsoen, normen en waarden. Hieronder het verhaal van de meidengroep. Tevens de reactie van Eef op het stuk dat haar vriendinnen hebben gemaakt.
“De Koale Kermis. Het mooiste feest van het jaar. We leven er het hele jaar naar toe en zorgen ervoor dat we er allemaal zijn. Vooral op vrijdag, want dat is de gezelligste dag. Dus nemen we ook allemaal vrij. Ik haal Eef op van het station in Almelo, want zij komt speciaal voor dit weekend uit Amsterdam naar haar ‘hometown’, Ootmarsum. Om half 12 eten we samen stamppot boerenkool voor een goede bodem, dat is traditie. Dit jaar bij Mariah, want die woont lekker dichtbij. We gaan naar de kroeg, Ossenvoort. We drinken bier, apfelkorn met spa rood en nog meer bier. We hebben het gezellig en heel wat uren later besluiten we een patatje te halen bij ‘t Bakhoes. We staan aan de statafel te eten. Opeens horen we van achter ons geschreeuw. Op dronken, maar bovenal agressieve toon: “Ey, het is toch geen carnaval! Wat doe jij hier? Wat heb je in godsnaam aangetrokken joh. Ben je gek ofzo”. Een jongen van pak ‘m beet 20 jaar heeft het tegen Eef. Ik zie Eef het weglachen. Ze probeert zich te focussen op ons gesprek. Maar we zien aan haar: de lol is eraf. We gaan weg en besluiten nog een drankje te doen in een ander café, Pieck Fijn. Het lukt ons echter niet meer om het gezellig te hebben. Dus gaan we terug naar Mariah en drinken daar thee, spelen spelletjes, eten nog wat boerenkool en gaan naar huis. Met een vervelend gevoel. Op naar zaterdag.
Op zaterdag geen boerenkool. We komen allemaal op een ander moment aan bij Ossenvoort. Eef komt rechtstreeks uit Amsterdam, want ze had daar nog een volleybalwedstrijd. Ze wil de avond over doen en dat vervelende gevoel weg dansen. Want het is altijd zo gezellig. En dat is het ook. Zo gezellig, dat zij en Loes tot het einde blijven. Ze besluiten weer een patatje te halen, dit keer bij friettent Klinkhamer. Hier gaat het weer verkeerd. ‘Ben jij non binair?’ vraagt iemand aan Eef, terwijl ze in de rij staat. ‘Nou niet perse.’ ‘Ik heb Thierry Baudet over jullie gehoord en ik moet zeggen ik sta helemaal aan jullie kant.’ Eef: ‘Oh, nou bedankt.’ Waarop hij agressief antwoordt met: ‘NEE NATUURLIJK NIET’. Hij en zijn vrienden beginnen te schreeuwen en andere nare dingen te roepen. Eef en Loes besluiten weg te lopen. De jongens lopen hen nog een tijdje na en maken vechtende bewegingen. Bang zijn Loes en Eef.
Wat is er mis met deze mensen? Is het nu dan nog niet duidelijk dat vrouwen, of mensen die er anders uitzien (maar wel heel cool in mijn ogen) zich nergens meer veilig kunnen voelen? We moeten iets doen, zeiden we tegen elkaar. En dus: laten we dit bericht alsjeblieft zoveel mogelijk delen, zodat mensen weten dat dit soort dingen gebeuren. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat iedereen, en vooral de allerliefste Eef, zich misschien weer een beetje thuis kan voelen in Ootmarsum. Of waar je dan ook bent,” aldus de vriendinnengroep.
Hier de reactie van Eef:
Lieve vriendin @marloesweghorst schreef dit verslag naar aanleiding van twee losstaande, maar vergelijkbare incidenten afgelopen weekend. Toch maar besloten te delen, omdat het soms lijkt alsof het goed gaat qua acceptatie. Dit blijkt te vaak niet zo te zijn. Ik ben geschrokken van de agressie ik ik blijkbaar uitlok, alleen door er te zijn.
Voor het grotere geheel wil ik toch ook nog zeggen dat haatdragende opmerkingen of uitspraken van mensen in machtsposities geen ver-van-ons-bed-show zijn. Zij hebben gevolgen voor ons dagelijks leven. Wanneer die opmerkingen niet verworpen worden, worden zij door velen voor waar aangenomen. Bovendien creëert het de illusie dat zulk gedrag normaal en geoorloofd is. Waardoor anderen zich gelegitimeerd voelen om diezelfde soort opmerkingen te maken. En dat is gevaarlijk. De gebeurtenissen van afgelopen weekend zijn daar een tekenend voorbeeld van.
Roerige en enge tijden. En zeker niet alleen in mijn geliefde Ootmarsum. Iedereen zou zich veilig moeten kunnen bewegen. Los van waar je bent of hoe je eruit ziet. Maar jeez. Dat zou nu inderdaad weleens duidelijk moeten zijn,” laat Eef weten.
Dit gebeurde in ons Ootmarsum. Dat voelt niet goed. Heel veel dingen gaan echt goed in ons stadje, maar dit soort gebeurtenissen verdienen toch aandacht. Het geeft aan dat je niet van de ‘buitenkant’ moet oordelen. Leer eerst de mensen kennen, die misschien anders zijn, en dan is er vaak begrip. En met een dronken kop moet je echt leren om je mond te houden. En zeker niet agressief of veroordelend te zijn. Gaat dat ook lukken? Daar moeten we voor gaan, zodat ook Eef zich weer thuis voelt in haar geboortestad.