‘De april-meistaking van 1943’ in Memory Vrijheidsmuseum

Het Memory Vrijheidsmuseum opent een nieuw onderdeel in haar vaste collectie: ‘De april-meistaking van 1943. Deze staking begon op 29 april 1943 bij de Storkmachinefabriek en breidden zich destijds als een olievlek uit over Nederland. Eén persoon maakte het verschil en dat was Femy Efftink. Zij werkte als telefoniste bij Stork en zonder dat iemand het wist ook bij het verzet. Na het uitbreken van de staking in haar eigen bedrijf besloot Femy ook andere bedrijven in te lichten en op te roepen om te gaan staken. Zij belt andere fabrieken op om ook het werk neer te leggen. Dan gaat het snel en groeien deze stakingen uit tot het grootste Volksverzet van de Tweede Wereldoorlog.
Deze geschiedenis en expositie in het Memory Museum toont aan welk verschil één persoon kan maken en in dit geval dus Femy Efftink. Door in de expositie beeld en geluid toe te voegen, wordt de staking voor de bezoekers nog tastbaarder. Er is zelfs een heuse ‘Koordenpost’ (telefoon)  aanwezig. Deze is bijna gelijk aan het model, zoals Femy dit gebruikt moet hebben om het stakingsnieuws door te geven. Het Memory Vrijheidsmuseum stalt de bezoekers, door het op deze wijze te exposeren, als het ware de vraag: “Wat is jouw invloed op de vrijheid van een ander.”

Opening door de commissaris van de Koning
Op 25 april wordt deze expositie geopend door Andries Heidema, de commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. Dat gebeurt in aanwezigheid van Brita Röhl, voorzitter stichting Herdenking april-meistaking 1943 en voorzitter van het Memory museum Henk Morsink, generaal-majoor b.d.

Over het museum
Het museum ligt fysiek precies in het midden van Overijssel. Ze heeft de opdracht van de provincie om in Overijssel het ‘Centrum van de Tweede Wereldoorlog’ te zijn. Het museum is in 2010 geopend en ontvangt jaarlijks zo’n 18.000 bezoekers. Het museum draait op vele enthousiaste vrijwilligers, die dagelijks gastvrij hun kennis over de geschiedenis van Overijssel delen met de bezoekers.
Het Memory Vrijheidsmuseum is te vinden aan de Grotestraat 13 in Nijverdal.

< Vorig / Volgende bericht >