Harry Wolbers vindt eerste kievitsei Dinkelland

Op 17 maart 2022 rond 13.00 uur struinde natuurliefhebber Harry Wolbers een akker af in Oud Ootmarsum. Dartelende kieviten met hun herkenbare roep probeerden de aandacht af te leiden.  Als pure kenner wist Wolbers dat de kans bijzonder groot was dat deze weidevogels al een nest met eieren geproduceerd hadden. Om exact 13.20 uur stuitte Harry op een nest met twee kievitseieren.
Een kievit leeft het liefst in een zo open mogelijk landschap, dus vaak op graslanden en akkers. Het mannetje heeft soms meerdere vrouwtjes. Het nest is eenvoudig en bestaat uit een kuiltje met wat strootjes er op of er in. Ze kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, leggen van begin maart tot in juni. Meestal één of twee legsels per broedseizoen. Het vrouwtje broedt het vaakst en na pakweg vier weken komen de eieren uit. Daarna duurt het nog vijf tot zes weken voor de jongen ( het zijn trouwens nestvlieders) vliegvlug zijn. Juist in deze periode lopen de jongen het meeste gevaar om ten prooi te vallen aan predatoren. Kieviten staan bekend om het fel verdedigen van hun eieren en broedsels. Dat is ook de reden dat andere vogels graag in hun nabijheid broeden.
Harry Wolbers is blij met deze vondst en zijn kloppend vogelhart vertelt ons dat de eieren redelijk vroeg gelegd zijn. De Vogelwerkgroep Ootmarsum zal ook dit broedseizoen proberen bij te houden hoeveel weidevogels volwassen worden en overleven in de kraamkamer. Maar ook andere vogelsoorten worden door hen nauwlettend bijgehouden. Op deze wijze verstrekken ze relevante informatie over het aantal broedgevallen in en om Ootmarsum en daarmee zetten ze zich met hart en ziel in om de vogelstand in deze regio op peil te houden.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste kievitsei in Dinkelland

Eerste kievitsei in Dinkelland

Harry Wolbers en Gerrit Koertshuis hebben maandag 17 maart waarschijnlijk het eerste kievitsei van d...

Lees verder >