Vanuit Twente gaat de eerste automatische drone in Nederland én Europa vliegen om de Brandweer en eventueel andere hulpverleningsorganisaties te ondersteunen om effectiever, efficiënter en veiliger te werken. Deze drones kunnen dag en nacht vliegen zonder dat de operator de drone in het zicht heeft. Na het testen op het afgesloten bedrijventerrein waar onze Twente Safety Campus gevestigd is, zetten we de drone in vanaf de brandweerkazerne van Enschede/Glanerbrug. “Na 2 jaar testen zijn we nu toe aan het werkelijk inzetten van onze drone in de praktijk. De drone wordt onze ogen en neus in de lucht”, aldus Stephan Wevers, commandant brandweer.
https://youtu.be/F09mR1KHTJ8
Drone in de box
In samenwerking met Mapture is door Safety Campus een zogenaamde ‘drone in de box’ ontwikkeld. Dit bestaat uit een behuizing (box) waarin de drone opgesteld staat en op afstand geactiveerd kan worden door bijvoorbeeld een sensor of camera. Op het moment dat dit systeem geactiveerd wordt, gaat de box open, start de drone automatisch op en gaat zijn vlucht uitvoeren.
De eerste momenten na een verdachte situatie een incident zijn cruciaal; correctie informatie is in de eerste minuten van groot belang voor alle first responders. Het combineren van de technologie achter sensoren en drones maakt het mogelijk om drones in bepaalde (risico)gebieden continu paraat te hebben staan en in te kunnen zetten als de situatie daarom vraagt. De automatische drone komt zelfstandig uit het dockingstation en kan een beveiligingsorganisatie of de meldkamer tijdens het aanvliegen van essentiële informatie voorzien over een mogelijk verdachte situatie.
Technologie verder ontwikkelen voor operationele processen
Nadat aangetoond is dat de systemen veilig en betrouwbaar zijn, is de volgende stap om vanaf een locatie in het veld te testen. Op de brandweerkazerne van Glanerbrug is een droneplatform gerealiseerd. De drone kan vanuit hier automatisch opstijgen en beelden vanuit de lucht maken ter ondersteuning aan operationele eenheden, wanneer zij nog aanrijdend zijn. De meldkamer kan deze beelden meekijken en hierop anticiperen. Een andere mogelijkheid is dat er ten tijde van droogte preventief gevlogen kan worden over uitgestrekte (natuur)gebieden, zoals ’t Aamsveen. Dit kan ook het Duitse gedeelte van het Aamsveen omvatten. Op die manier dragen we grensoverschrijdend bij aan minder branden, minder slachtoffers en minder schade.
“Een belangrijke ontwikkeling om de inwoners van Twente binnenkort nog beter te kunnen bedienen! Niet alleen brandweer, maar ook politie, ambulance en andere hulp- en veiligheidsdiensten kunnen straks gebruik maken van deze innovatieve technologie”, aldus Stephan Wevers. “Medio 2021 moet de drone operationeel vanaf de brandweerkazerne in Glanerbrug gaan vliegen. De nieuw te bouwen kazerne in Almelo krijgt ook een droneplatform”.
Bundeling innovatiekracht
De Twente Safety Campus biedt een omgeving met drone testfaciliteiten voor verdere ontwikkeling van toepassingen met drones. Drone-innovatiecluster en testcentrum Space53 (ook gevestigd op Technology Base), hulpverleningsdiensten als brandweer, politie, ambulance en RJ & Safety Security. Mapture.ai, State of Motion, Saxion en Universiteit Twente, leveren input om ervoor te zorgen dat hulpverlening en veiligheidsdiensten door inzet van drones effectiever en efficiënter kunnen werken.
Regelgeving dronegebruik bij luchthaven
Het is bijzonder te noemen dat dit initiatief van start kan gaan, mede door de ligging naast Twente Airport en de juridische en technische beperkingen ten aanzien van dronegebruik op of naast een luchthaventerrein. Door afspraken met Twente Airport over tijd en locatie van het dronegebruik en door zorgvuldige afstemming door Twente Airport met de luchtvaartinspectie, is het gelukt om de benodigde ontheffingen te verkrijgen. Dit initiatief laat zien dat intensieve samenwerking van alle partners op Technology Base tot bijzondere en innovatieve resultaten kunnen leiden.