De eerste kampioenen bij de Othmarvliegers zijn bekend. En ze komen, wie de bijdrages van deze ambitieuze groep postduivenliefhebbers heeft gevolgd, niet uit de lucht vallen. In de categorie Midfond bleken pa en zoon Karel en Kas Meijers de sterkste. Opvallend is echter wel dat het verschil met de nummers twee en drie minimaal zijn en dus is het kwaliteitsverschil gering en dat geeft een goed beeld van de krachtsverhoudingen binnen deze club. De leden blijven elkaar opstuwen naar een steeds hoger niveau. Niet voor niets behaalde Bennie Senger de titel in het aangewezen kampioenschap en was ‘Dicky’ van Gerrit Schepers de kampioensduif in deze Midfond klasse.
Naast deze Midfondvlucht was er nog het summum voor de duivenliefhebber, want er stond een lange vlucht op het programma van maar liefst 720 kilometer. Veel vakantiegangers draaien daar hun hand niet voor om en reizen met de auto ook hele afstanden om hun vakantiedoel te bereiken. Of ze dan ook de 82 kilometer per uur halen is niet voor iedereen weggelegd door files en wat al niet meer. De duiven maken onderweg ook genoeg mee, maar dit keer bleken de weersomstandigheden goed en konden de die hards onder de duiven deze snelheden halen. Othmarvlieger Jim van Ingen is hierin een specialist en dus nodigde hij zijn collega Othmarvliegers uit voor een barbecue om daar de duiven op te wachten. Ook in deze sport is het internet van wezenlijk belang en dus kon onder het genot van een biertje en een lekker stukje vlees op de mobiele telefoon de vluchtgegevens bekeken worden. Een mooie gelijkenis, vroeger brachten de postduiven het nieuws, tegenwoordig weten de duivenmelkers het internet te vinden om het laatste nieuws over hun hobby op te zuigen. En dus wisten ze al snel dat Jim geen topklassering boekte, maar wel de eerste plek binnen zijn Othmarvliegers mocht opeisen. En dus werd het voor hem zeker een geslaagde barbecue. Hieronder het volledige verhaal.
Midfondkampioenen bekend
Na een paar weken van toch redelijk van de standaard afwijkende vluchten waren de weersvooruitzichten voor afgelopen zaterdag 18 juli j.l. meer dan goed. Vaak is het afwachten of het allemaal klopt maar de verwachtingen kwamen uit. Perfect vliegweer en dus prachtige vluchten. De eerste vlucht die zaterdag was vanuit Niergnies, 357 kilometer en dat was meteen de laatste midfondvlucht van het seizoen. Gelost om 09.00 uur was het een trio duiven van de comb. Meijers die lieten zien dat het met de kwaliteit van de Meijers-duiven wel goed zit. En ja, het hele seizoen al goed voor kopprijzen en ook op deze vlucht was een jong uit het zogenoemde “Afgekeurde Koppel” goed voor een topklassering, vierde dus. Opvallend is dat meerdere jongen uit dit koppel niet alleen kopprijzen kunnen behalen maar ook wedstrijden kunnen winnen met minuten los. Met de uitslag van deze vlucht was ook de eindstand van de midfond een gegeven en het zal niet echt verbazen dat de comb. Meijers het onaangewezen kampioenschap wist op te eisen. Daar past wel een kleine kanttekening bij want de verschillen met de nummers 2 en 3 zijn maar minimaal. Het aangewezen kampioenschap was voor B. Senger en de kampioensduif midfond is de 2 jarige doffer van Gerrit Schepers, de 925 of zoals die intussen genoemd wordt de “Dicky” genoemd naar de kweker van deze duif, Dicky Nijhof uit Wierden.
De tweede vlucht van deze zaterdag was vanuit Chateauroux, een dikke 720 kilometer hemelsbreed en dat zijn vluchten waar je U tegen zegt. Het zijn geen vluchten voor de snelle jongens maar voor de doorzetters en de lange adem. Het zij ook de vluchten waar heel duivenminnend Nederland naar uit kijkt en vooral Chateauroux heeft een landelijke uitstraling. Wat is er dan mooier dan de duiven opwachten in een landelijke omgeving in de buurt van Denekamp in aanwezigheid van regionale toppers ? Een barbecue van Jim van Ingen voor familie en duivenvrienden zou de opmaat moeten zijn tot de apotheose van de dag; namelijk een topklassering op Chateauroux, geheel in de stijl van zijn eerdere in het recente verleden behaalde resultaat met mr. Ritchie. Als je maar lang genoeg meeloopt in de duivensport dan weet je dat duiven geen machines zijn en niet op commando zo maar een topklassering neer zetten als het in de weken ervoor niet al te soepel ging. Toch waren de verwachtingen hoog gespannen, want duiven opvoeren naar zo’n vlucht is toch wel dé specialiteit van Van Ingen. Een wonderlijk gezicht die middag: duivenmelkers massaal achter hun mobiel, loerend naar de site van Eijerkamp.com om te zien hoe laat daar de eerste duif viel. Dat bleek zo rond 16.00 uur te zijn en tel daar drie kwartier bij op, dan zouden de eerste, vroege duiven, al vanaf 16.30 uur kunnen vallen. Dat was ook zo: op 16.37 uur viel regionaal gezien de eerste duif in Weerselo bij de familie Oude Lashof, op 16.39 uur te Oldenzaal bij Hans en Gert Jan Bont en op 16.48 bij H. Ruel in Denekamp en dat met een snelheid van zo’n 81 km per uur, 720 kilometer lang ! Nu is het wel zo dat de duiven op zulke vluchten niet bij bosjes vallen maar toch, d’r moet er wel een keer eentje arriveren. Om 17.01 uur viel de eerste bij Van Ingen, de tweede om 17.12 en op het zelfde tijdstip één bij de comb. Meijers. Daarmee was de top 3 van de Othmarvliegers gegeven en kon, na het afslaan van de klokken, het feest der prominenten onverdroten doorgaan.
Kortom en ter afsluiting van dit unieke duivensportgebeuren: mooie vluchten onder letterlijk perfecte omstandigheden !
De volledige uitslagen van dit weekend:
Niergnies, 357 km, 7 deelnemers met 60 duiven en met een weekendprijs geschonken door De Monnik Dranken te Oldenzaal:
1, 2 en 3: Comb. K. en K. Meijers
4 en 5: B. Damhuis.
Chateauroux, 722 km, 6 deelnemers met 31 duiven en met een weekendprijs geschonken door metaalbedrijf Zeelenberg uit Ootmarsum:
1 en 2 : J. van Ingen.
3. Comb. K. en K. Meijers
4. Th. Luttikhuis
5. B. Senger