De jeugd heeft de toekomst!

Robert Westerhof is een natuur – en vogelliefhebber in hart en nieren. Regelmatig is hij in bos en veld te vinden om te kijken en te luisteren naar de grote verscheidenheid aan vogels in en om Ootmarsum. In deze tijd van het jaar klopt het hart van iedere vogelliefhebber wat harder, want vele jonge vogels zien het levenslicht en groeien op onder de beschermende vleugels van hun ouders. De jeugd heeft de toekomst en daarom is het zo verheugend dat in Ottershagen de jonge kieviten, grutto’s en andere weidevogels de kans hebben om deel uit te gaan maken van de toekomst. Robert heeft hierover weer een prachtig verhaal geschreven en uiteraard weer gelardeerd met schitterende foto’s. Geniet en ervaar hoe deze vogeljeugd dankzij de steun van veel liefhebbers toekomst heeft!

De jeugd heeft de toekomst

Momenteel laten zich vele jonge vogels zien in en om Ootmarsum. Zowel in de eigen tuin als daarbuiten. In vele tuinen zijn kool- en pimpelmezen al uitgevlogen, terwijl de jongen van de vink nog op het nest vertoeven. Ook de juveniele huismussen kom je tegen rondom het huis. De meeste ouders zijn druk bezig met het bijvoeren van de jongen. Het bedelende geluid van hun kroost is dan nu ook goed te horen. 

In het weidevogelgebied Ottershagen treft men nu jonge kieviten en grutto’s aan. Afgelopen zondag waren hier nog ruim 12 jonge kieviten zichtbaar in een pas gemaaid weiland. Een fantastisch gezicht!  

Opmerkelijk is dat de weidevogels nestvlieders zijn. Zodra deze uit het ei komen moeten ze al op eigen benen staan. De jongen worden niet door hun ouders bijgevoerd maar moeten onmiddellijk zelf op zoek.  

Niet alle weidevogels hebben de eieren al volledig uitgebroed. Zo zitten er nog grutto’s, tureluurs en enkele kieviten op het nest. Deze zijn door het lange gras niet meer zichtbaar. Toch ziet men dan nog aan het gedrag van de grutto’s dat er een nest in de buurt moet zijn. Vaak zit er één van het stel op een paaltje. Wanneer er belagers in de buurt komen dan zullen ze hier sterk op reageren. Vaak gesterkt door andere weidevogels verjagen ze de potentiële indringer. Als er een roofvogel overvliegt stijgen de weidevogels op als een soort van F16 piloten om duidelijk te maken dat hun broedgebied een no-flyzone is. Ze zijn dan erg fel en kunnen met hun snavel de indringer behoorlijk te lijf gaan.

Wanneer grutto’s, tureluurs en kieviten jongen hebben gaan ze op dezelfde wijze te werk als hierboven beschreven. Een ander opvallend gedrag ziet men bij de ouders wanneer ze de jonge vogels een bepaalde richting op willen laten lopen. Ze gaan op een bepaald punt in het weiland staan en maken dan een kort, explosief, klagend, jammerend- geluid. Vervolgens lopen de jongen dan in de richting van dit geluid. Op deze manier leiden ze de jongen van het ene weiland naar het andere. Ook bij gevaar produceren de oudere vogels een typisch geluid. De jongen horen dit en drukken zich plat tegen de grond. Momenteel lopen er nog vele jongen rond van grutto´s en kieviten in Ottershagen. Bij de grutto´s is het mooi te zien dat de ouders het voedsel met hun snavel uit de grond wurmen terwijl hun jongen de insecten van de bloemen plukken. 

Voor de grutto lijken de kansen dit jaar gunstig om een aantal jongen vliegvlug te krijgen. Vliegvlug houdt in dat ze kunnen opgroeien tot jongen die in staat zijn om zich al vliegend te verplaatsen. Dit is belangrijk wanneer het gras gemaaid wordt.
Veel vogels die nog niet vliegvlug zijn kunnen zich gedurende de maaiwerkzaamheden niet snel genoeg verplaatsen waardoor de overlevingskansen sterk afnemen. Op bijgaande foto is een kievit te zien, die vleugels even omhoog doet en dus nog niet vliegvlug is, maar wel driftig aan het oefenen is geslagen. 

Om de weidevogels meer overlevingskansen te bieden is het zinvol om 24 uur voor het maaiwerk stokken met plastic zakken te plaatsen. In de praktijk blijkt dat weidevogels binnen een dag dit weiland dan verlaten.

Om een gezonde weidevogelpopulatie te houden is het van belang dat er nieuwe aanwas bijkomt. Ook hier geldt het dat de jeugd de toekomst heeft. Een grutto kan circa 20 jaar oud worden. De vogel heeft één broedsel per seizoen. Nieuwe aanwas houdt de stand gezond en kan leiden tot een groter wordende weidevogelpopulatie. En zeg nou zelf. Het is toch een lust voor het oog om deze pullen rond te zien lopen! 

Hieronder nog een aantal gruttopullen feiten op één rij

  • Grutto´s broeden 24 dagen
  • 90% van de Europese populatie broedt in Nederland!
  • Grutto jongen hebben 1 hectare gras nodig voor voedsel en bescherming
  • Ze leggen 10 km per dag af voor het zoeken naar insecten die tussen het lange gras zitten
  • Ze eten 15.000 insecten per dag.
  • Ze kunnen goed zwemmen, maar verdrinken soms door te steile oevers.
  • Bij gevaar drukken ze zich plat tegen de grond.

Hieronder nog een foto van een jonge tureluur geschoten op Ameland. Uniek, want jonge tureluurs laten zich nauwelijks zien. 

Foto’s en tekst zijn van Robert Westerhof, lid van de Vogelvereniging Ootmarsum en dat is weer een onderdeel van de Heemkunde Vereniging Ootmarsum.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >