In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober gaat de wintertijd in. De klok gaat om drie uur ‘s nachts een uur terug. Voor sommige mensen komt met de ingang van de wintertijd de menselijke biologische klok weer terug in het normale ritme, voor anderen is dit juist niet het geval. De meningen zijn hierover verdeeld. Wat heeft de wintertijd echt voor gevolgen?
Wintertijd: de normale tijd
De ingang van de wintertijd levert meer op dan alleen een uurtje extra slaap. Het wordt een uurtje eerder licht ten opzichte van de zomertijd. Voor veel mensen maakt dit het net wat makkelijker om ’s ochtends vroeg op te staan. De wintertijd is trouwens de ‘normale’ tijd, waarop de menselijke biologische klok nauwkeurig is afgestemd. Het uur extra slaap en de terugkeer van het natuurlijke ritme zorgen bij veel mensen voor een kleine, vaak onbewuste, afname van stress.
Zomertijd
De zomertijd levert een extra uur daglicht op. Maar het begin van de zomertijd gaat wel gepaard met slaapgebrek, vermoeidheid, stress, meer auto ongelukken en een iets grotere kans op een hartinfarct. De biologische klok van de mens is zeer precies ingesteld en heeft een grote invloed op de gezondheid. Organen en immuunsystemen worden door de biologische klok bijna tot op de minuut nauwkeurig aangestuurd. Volgens onderzoekers is de biologische klok bij sommige mensen de hele periode van de zomertijd licht ontregeld, waardoor ze minder goed slapen.
Winterdepressie door wintertijd?
Sommige mensen zeggen dat ze neerslachtig of zelfs depressief raken door de wintertijd. Dit heeft echter meer te maken met het feit dat de dagen in de winter korter zijn dan in de zomer. Vaak helpt licht dan juist. Dat extra uurtje licht in de ochtend (dankzij de wintertijd) heeft voor veel mensen juist een positief effect.
Positieve effecten van de wintertijd
Veel mensen denken dat de wintertijd iets negatiefs is, maar de overgang naar de wintertijd heeft juist verschillende positieve kanten:
Je slaapt een uurtje langer
Je komt terug in je natuurlijke ritme
Het wordt een uurtje eerder licht (wat helpt tegen een winterdepressie)