De klok verzetten naar ‘winter’tijd

Daar gaan we weer!!! De ‘wintertijd’ gaat dit komende weekend in. Eigenlijk de ‘gewone’ tijd. In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat het uur achteruit en hebben we het geluk dat we een uur langer kunnen slapen. Het betekent wel dat het zondagavond rond 18.00 uur al donker is

Het verzetten van de klok blijkt voor sommigen weer een behoorlijke omschakeling. Veel mensen merken dat hun ritme verstoord raakt. Slechter slapen, moeilijker inslapen of juist opstaan, en ook overdag is je gevoel van tijd ineens helemaal van slag. En er zijn nog allerlei praktische problemen, bijvoorbeeld als je heel stipt medicijnen moet innemen.

Meestal duurt het voor die mensen een paar dagen om de boel weer op de rit te hebben. Er zijn echter ook genoeg mensen, die er totaal geen moeite mee hebben en het dag – en nachtritme al heel snel te pakken hebben.

Hoe laat is het?
De stand van de zon bepaalt de echte tijd. Vroeger was het precies 12.00 uur als de zon zijn hoogste stand had bereikt. Een zonnewijzer gaf dat vaak aan op de kerktoren van een dorp of stad. De tijden waren echter verschillend en dat was natuurlijk afhankelijk of de plaats meer in het oosten of in het westen lag. In Nederland scheelt het 16 minuten tussen het meest oostelijk gelegen dorp met de meest westelijke plaats.

De echte tijd wordt bepaald door de stand van de zon (de zonnetijd). Vroeger was het precies 12.00 uur als de zon zijn hoogste stand had bereikt. Dat werd met een zonnewijzer aangegeven op de kerktoren van het dorp. Een dorp verderop had weer een iets andere tijd, omdat die verder naar het westen of oosten lag. Zo kan het dat er zomaar 16 minuten tijdsverschil zat tussen het meest oostelijk gelegen plek van Nederland en het meest westelijke dorp.
Door de komst van de stoomtrein werden die verschillende tijden te verwarrend en koos men in Nederland voor de Amsterdamse tijd. In 1884 werd Greenwich (Engeland) het centrale punt en kreeg de wereld 24 tijdszones. Dat heeft te maken met de 24 uren van een dag.

Voor het eerst zomertijd
Na de komst van de tijdzones kwam een Engelsman op het idee om in de zomer de klok te verzetten. Er was nauwelijks elektriciteit en daarom was het goedkoper om overdag langer door te werken: ‘Saving of daylight time.
In Nederland werd in 1916 voor het eerst de klok verzet naar zomertijd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het afgeschaft.
Door de oliecrisis in 1973 keerde de zomertijd in delen van Europa terug. Nederland volgde in 1977 en vanaf dat jaar is het niet meer veranderd. We zijn er dus dan ook al 43 jaar aan ‘gewend’ dat twee keer per jaar de klok wordt verzet.

Welke keuze wordt er gemaakt
Er is de laatste jaren weer veel discussie over wel of geen zomer/wintertijd. Ook de Europese Unie heeft zich daarover gebogen, maar stelt het besluit nog steeds uit. Als we permanent wintertijd, dus de gewone tijd, hebben, dan missen we de lange zwoele zomernachten waar je nog zo heerlijk buiten kunt zitten. Hebben we permanent zomertijd, dan is het op de kortste dag van het jaar, 21 december, pas om kwart voor 10  ’s morgen licht. Er zijn dus voors en tegens. Een definitieve keuze is er nog niet gemaakt. Wel weten we zeker dat dit weekend de klok een uur achteruit gaat en op zaterdag 27 maart 2021 de zomertijd terugkomt. Dat duurt exact 155 dagen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Terug naar de ‘gewone’ tijd

Terug naar de ‘gewone’ tijd

‘We’ kunnen ons dit weekend verheugen op een uur extra slapen. De klok wordt op zondag 27 oktobe...

Lees verder >
Terug naar de standaardtijd

Terug naar de standaardtijd

In dit weekend, en wel in de nacht van zaterdag 28 en zondag 29 oktober, mogen we weer de ‘gewoneâ...

Lees verder >
Terug naar de ‘gewone’ tijd

Terug naar de ‘gewone’ tijd

De komende vijf maanden hebben we weer te maken met de wintertijd en dat is in feite ‘de gewone - ...

Lees verder >