De kracht en de schoonheid van een zwerm spreeuwen

Op deze website willen we zoveel mogelijk mensen, organisaties, verenigingen enz.  een podium bieden om hun belevenissen te kunnen vertellen. We hebben Robert Westerhof (lid van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum) bereid gevonden om zijn natuurverhaal met ons te delen. Deze pure natuurliefhebber, natuurlijk kennen we hem ook als leerkracht aan de Meander, weet niet alleen boeiende natuuronderwerpen te beschrijven, maar hij legt ze ook vast in prachtige beelden.

De kracht en de schoonheid van een zwerm spreeuwen
Vanaf 2010 kun je bij de waterzuivering te Ootmarsum genieten van duizenden spreeuwen die in het riet van de eerste vijver overnachten. Al vanaf juli komen de eerste groepjes spreeuwen hier slapen. In de maanden oktober tot begin november is de groep het grootst. Leden van de vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum hebben hier al schattend acht tot vijftien duizend!!! spreeuwen geteld. Tot eind november kun je hier nog duizenden van deze soort waarnemen. Het feit dat ze hier slapen is leuk, maar hetgeen wat dit fascinerend maakt, zijn de spectaculaire vluchten, die ze met z’n allen uitvoeren. Het vormt een geweldig avondballet!
Elke dag een half uur voor zonsondergang verzamelen de spreeuwen zich hier en laten spectaculaire vluchten zien. Ik heb er een filmpje van gemaakt bij de waterzuivering (2010). Zie:  http://www.youtube.com/watch?v=6nGXk77Gyf0 Het is interessant om te zien hoe deze vogels zich verzamelen. Ze komen vanaf hun foerageergebied allemaal uit verschillende windrichtingen om hun slaapplaats bij de waterzuivering op te zoeken. Vervolgens vliegen ze in één grote groep vele rondes boven het gebied. Af en toe zie je synchroon zwenkende zwermen die het schouwspel zo spectaculair maken.  Onvoorstelbaar dat ze elkaar niet raken. Deze grote aantallen spreeuwen trekken ook weer roofvogels aan. Zij denken snel een prooi te kunnen scoren. Ik heb wel eens 3 sperwers gezien, die allemaal op verschillende manieren probeerden een spreeuw uit de groep te halen. Bijna alle pogingen mislukten. Schijnbaar raken de roofvogels door de zwerm eerder gedesoriënteerd. Kansrijker wordt het wanneer ze zich richten op de randen van de zwerm. Het vliegen in een zwerm heeft voor de spreeuw een aantal voordelen:

  • Er zijn duizenden ogen die op gevaar kunnen letten. Het is voor een roofvogel bijna geen doen om de groep te verrassen.
  • Het warmt de lichaamstemperatuur goed op zodat de vogel beter bestand is tegen de kouder wordende nacht.
  • Het heeft een sociaal aspect.

Het sociale aspect komt nog meer tot uiting wanneer ze met duizenden in het riet gaan slapen. Uit onderzoek blijkt dat de dominante mannetjes kiezen voor de meest beschutte plekken in het riet. De vrouwtjes en jonge vogels worden meer richting de buitenzijde van het riet gedreven. Men neemt ook aan dat er hier informatie uitgewisseld wordt over de beste foerageergebieden. Zodra de volgende ochtend de zon weer opkomt, vliegen de groepen vogels weer naar hun voederplaatsen. Wie dit schouwspel eens wil zien raad ik aan om eens naar de waterzuivering aan de Wiemselweg te gaan. Op woensdag 14 november waren hier nog ongeveer 8000 spreeuwen te zien. De komende weken zal de groep wel kleiner worden.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >
Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Een aantal leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, die in de buurt wonen, stonden boos en met tranen ...

Lees verder >