De natuur blijft b(l)oeiend, ook in deze augustusmaand waar de weersomstandigheden toch zeer wisselend genoemd mogen worden. Juist die afwisseling zon, warmte en regen heeft er hier in het oosten voor gezorgd dat het een ontzettend groene zomer is met veel bloeiende planten. Ideale omstandigheden dus en dus ook een ideaal moment voor Harry Wolbers om er weer met veel plezier op uit te trekken door de natuur. Harry laat ons meegenieten van de mooiste planten, die in de maand augustus in vol ornaat bloeien. Prachtige foto’s vergezellen de informatie.
Reuzenbalsemien:
Deze plant komt oorspronkelijk ui t Azië en heeft verscheidene kleuren, zoals de roze, paarsrode en de witte vorm. Ze worden bestoven door allerlei insecten, zoals hommels en bijen.
Als de rijpe vruchten worden aangeraakt, rollen de vijf delen zich op en schieten dan de zaden weg. De plant kan zich daardoor snel uitbreiden en zelfs woekeren.
Klokjesgentiaan:
Dit is een helderblauw plantje ,dat wettelijk beschermd is, en voorkomt in blauwgrasland. Voor verspreiding is een hoge grondwaterstand nodig. Het werd vroeger zelfs gebruikt voor de blauwe verfstof. Het Gentiaanblauwtje ( een blauw vlindertje) legt zijn eitjes op de klokjesgentiaan, maar helaas zijn deze vlindertjes in onze omgeving verdwenen.
Echte guldenroede:
Echte Guldenroede
Dit is ook een vrij zeldzame plant, al komt de guldenroede langs het Almelo -Nordhorn kanaal nog vrij veel voor. De echte en de minder zeldzame late guldenroede worden gebruikt voor blaas- en nierproblemen.
Late Guldenroede
Deze worden ook massaal bezocht door allerlei insecten en heel veel nachtvlinders gebruiken het als waardplant.
Zonnebloem:
Iedereen kent de zonnebloem, een prachtige verschijning langs velden en wegen. Deze kan wel tot 3 meter hoog worden, al heb je ook kleine varianten. Ze worden vooral gekweekt om de zonnebloemolie. De zaden kunnen zelfs gegeten worden en ook de kippen zijn er gek op.
Wilde cichorei:
Dit is een plantje met prachtige blauwe bloemen, dat je kunt aantreffen langs onder andere wegbermen en dijken. De plant gaat hard achteruit door gebruik van insecticiden. Vroeger werd van cichoreiwortels namaakkoffie gemaakt. Dit bevatte geen cafeïne.