Het is momenteel een frisse en overwegend droge periode in het voorjaar. Maar je ontkomt er gelukkig niet aan, want de natuur manifesteert zich in al haar schoonheid. De bomen verliezen hun kaalheid en de vogels hebben niet alleen hun kelen gesmeerd, maar zien er op hun ‘Paas’best uit. Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde een belevenis, maar ook in dit voorjaar ontluikt bij hem de altijd aanwezige liefde voor de natuur. Op zijn zoektocht voelt hij dat ‘The Spring is in the Air’ en weet natuurplekken te ontdekken waar hij geen mens tegenkomt. Toch nog eentje, namelijk een boer, die laat weten dichtbij de natuur te willen staan en werken. Deze agrariër vond een kievitsnest met 4 eieren, was deze echter weer kwijt, maar bleef zoeken. De boer vond het nest en spaarde het en dat geeft hoop in de harten van de weidevogelaars. Het is een mooie voorbeeld om te volgen.
Harry Wolbers laat zijn lentegeluid horen en zien
“Tussen het Springendal, Vasse en Mander kun je nog heerlijk over diverse zandwegen struinen. Onderweg naar deze locatie zag ik in een dooie boom een paartje ooievaars.
foto: een paartje ooievaars
De ene was geringd, maar het was toch iets te ver weg om deze af te lezen.
In dit gebied kom je tijdens het struinen onderweg overal poeltjes en beekjes tegen, waar het kwelwater naar boven komt. En juist die plekjes trekken mijn aandacht. Hier kom je werkelijk van alles tegen.
foto: zweefvlieg in dotterbloem
Prachtig ontluikende planten en die trekken vlinders, zweefvliegen en allerlei insecten.
foto: zoete kers
Zo stond de zoete kers nog volop in bloei in tegenstelling tot het uitgebloeide, maar nog altijd mooie kleine hoefblad.
foto: uitgebloeid klein hoefblad
En dan zie je de bloei van de blauwe bosbes.
foto: blauwe bosbes in bloei
Heel apart is het dan als je daarvan een macrofoto maakt. Een familielid van de slanke sleutelbloem is de gulden sleutelbloem.
foto: gulden sleutelbloem
Tegen de blauwe lucht is het duidelijk dat dit een ‘gouden’ opname is.
foto: man oranjetipje
foto: vrouw oranjetipje
Waar het kwelwater uit de grond komt tieren pinksterbloemen welig en dat zijn de planten waar de oranjetipjes de nectar uit halen.
foto: zeldzame kleine valeriaan
foto: paarbladige goudveil
Bij een ander nat stukje stond de zeldzame kleine valeriaan al in bloei, mooi tussen het goudveil, waarvan het paarbladige hier het meest voorkomt.
foto: waterdrieblad in bloei
Eén van mijn favoriete planten is toch wel het waterdrieblad met zijn prachtige bloemen. Wat er op dit moment ook volop in bloei staat zijn de dotterbloemen, in dit geval, gemengd met bittere veldkers.
foto: dotterbloemen gemengd met bittere veldkers
Onder de beuken liggen talloze beukennootjes en die zorgen natuurlijk weer voor jonge aanwas en wel met honderden tegelijk.
foto: nieuw leven jonge beukenbomen onder de ‘oude’
Deze middag ben ik helemaal niemand tegengekomen. Alleen bij een boer een praatje gemaakt, deze was toch wel zeer met de natuur begaan, mooi toch!!!!
Hij had op zijn land tijdens het bewerken een kievitsnest gevonden met 4 eieren, maar moest terug naar de boerderij en kwam later terug. De boer bleek het nest kwijt te zijn. Toch na enig zoekwerk teruggevonden en netjes gespaard, klasse! Als weidevogelaar hoop ik dat iedereen dit voorbeeld van deze boer wil navolgen. Dat voorkomt zoveel teleurstellingen voor al die natuurliefhebbers, die hier vele vrijwillige uren insteken om de natuur een handje te helpen. Meer handen, meer natuur. Op die manier hoop ik nog veel meer van deze mooie middagen te mogen beleven,” besluit Harry Wolbers.
foto: bloei veldzuring
foto: paarse dovenetel
De prachtige foto’s zijn van Harry Wolbers