De nacht van Oerrr in Ottershagen

Het afgelopen weekeinde hebben 28 kinderen uit Nederland de kortste nacht van het jaar beleefd in Ottershagen. De kinderen kwamen uit verschillende plaatsen van het land. Zo waren er kinderen uit Amesfoort, Dalfsen, Hengelo, Denekamp, Lattrop, Tilligte en Ootmarsum. De meeste kinderen en ouders kwamen rond 20.00 uur aan. Als eerste konden ze alvast hun slaapplek gereed maken en daarna even wennen aan hun nieuwe tijdelijke leefomgeving.


Nick Keupink van natuurmonumenten, initiatiefnemer van dit evenement, heette alle kinderen en begeleiders welkom en vertelde precies wat iedereen deze avond en nacht zou gaan meemaken.
Nick maakte duidelijk dat we samen weer terug zouden gaan naar ons eigen Oerrr-gevoel. Het openstellen van al onze zintuigen en de natuur beleven op een pure manier was de opzet. In deze unieke avond en nacht waren de kinderen eigen baas wanneer ze naar bed mochten gaan. Dit sprak elk kind uiteraard wel aan! Hierna werden de deelnemers in twee groepen gesplitst en konden de activiteiten beginnen. In de vogelkijkhut kregen de kinderen uitleg over de weidevogels. Harry Wolbers en Nick Keupink, beide lid van de vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum, wezen de kinderen op onder andere grutto’s, tureluurs en bergeenden met jongen. 

Veel plezier werd ook beleefd aan het roeien op de Dinkel. De ouders mochten eerst even de boot uittesten of alles veilig was. Ze mochten naar de overkant varen. De kinderen zwaaiden hen uit en daarna was het de beurt aan de kinderen. Zij moesten het echte werk doen door ruim 1,5 km te varen naar het aanmeerpunt bij Dalenhoek. Dit is het gebied dat nu nog beter bekend staat als Spiek. Op deze plek werd er gezocht naar allerlei waterdiertjes. Vrijwilligers Richard en Karin Gerritsen, specialisten in waterdieren, hadden al een aantal prachtige waterdieren voor ze gevangen. In de Dinkel troffen we o.a. bootsmannetjes, modderkruipers, slakken, kleine vissen, en rivierkreeften aan.

Toen het echt schemer begon te worden gingen we kijken naar de vleermuizen. De familie Gerritsen hadden mistnetten opgezet. Helaas lukt het niet om ze in de netten te vangen. Een paar meikevers vlogen er wel in. Deze werden op vakkundige manier uit de netten bevrijd en konden zo door de kinderen goed bestudeerd worden. Met de batdetector hadden we meer geluk. Zo vlogen er enkele rosse vleermuizen over. Met de batdetector werden de hoge geluiden omgezet in lage geluiden zodat ze goed te horen waren. 

Toen het echt donker begon te worden gingen we op zoek naar de uilen. Robert Westerhof, lid van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum, gaf uitleg over de meest voorkomende uilensoorten van Nederland. In het gebied Ottershagen had je de meeste kans op de kerkuil en steenuil.

De geluiden werden beluisterd en de weilanden afgespeurd. Helaas zagen de deelnemers geen uilen. Wel hoorden ze vele kikkers, scholeksters en af en toe een kievit nog rond middernacht geluid maken.

Tegen 24.00 uur was de groep terug en konden de kinderen genieten van een kampvuur. Broodjes en marshmallows werden bij het vuur klaargemaakt. Er heerste een gezellige kampvuursfeer, waarbij de bijna volle maan zich ook nog regelmatig liet zien. Via de telescoop kon je de kraters goed bekijken. 

De volgende ochtend konden de kinderen vanaf 05.00 uur samen wakker worden met de weidevogels. Gerrit Koertshuis, Patrick Scholten en Harry Wolbers lieten de kinderen een kijkje nemen door de telescoop in de vogelkijkhut. Deze drie leden van de vogelwerkgroep konden de kinderen veel over weidevogels vertellen.

De ochtend werd afgesloten met een heerlijk ontbijt in de authentieke woonkeuken van de boerderij bij Erfgoed Bossem te Lattrop. Het werd al met al een zeer succesvolle nacht van Oerrr, die zeker voor herhaling vatbaar is. Foto’s en tekst zijn van Robert Westerhof, lid vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum

< Vorig / Volgende bericht >