De NAM-vervuiling in Twente: “Het voelt als arrogantie van de macht”

“Wanneer ik in een persbericht van de NAM lees: de olie gaat ‘als vanouds’ weer naar Duitsland en het afvalwater naar de lege Twentse gasvelden, dan bekruipt mij het gevoel van arrogantie van de macht, zoals de NAM opereert”, aldus Freddy Mensink,  de zeer boze en teleurgestelde woordvoerder van de Stichting Stop Afvalwater Twente.

Er is in N.O. Twente totaal geen draagvlak voor het hervatten van de afvalwaterinjecties. Bijna 90% van alle bewoners in de betrokken injecteergebieden in N.O. Twente hebben middels hun handtekening NEE gezegd tegen deze hervatting en zelfs zeven gemeentes hebben bijna allen unaniem een motie aangenomen met de nadrukkelijke opdracht voor de Colleges van Burgemeester en Wethouders om hervatting van injectie van afvalwater te voorkomen, zo nodig met de inzet van alle mogelijke juridische hulp.

“Alsof die moties ergens onder in een la zijn verdwenen, zo weinig actie lijkt er door de zeven colleges  te zijn ondernomen om het te stoppen”  is de gedachte bij de leden van de Stichting Stop Afvalwater Twente.

“Het lijkt soms wel één complot, de NAM, Minister Kamp van EZ, de Provincie en de Gemeentes, wanneer wij zien met welk gemak de NAM zijn gang kan gaan”.

De aanleg van de pijp-in-pijp-constructie bijvoorbeeld  gaat ongestoord verder, ook op het moment dat nog niet duidelijk is of er een NB-vergunning nodig is voor deze werkzaamheden. De voortoets hiervoor bij de Provincie Overijssel neemt vele maanden in beslag. Wanneer een boer in de buurt van een Natura 2000 gebied ook maar enkele koeien extra wil laten grazen gelden er allerlei restricties en voorwaarden, en weet hij vooraf waar hij aan toe is. Voor de NAM geldt dit blijkbaar niet!

En….zijn alle toezeggingen door zowel  de NAM, Minister Henk Kamp, als de Provincie zogenaamde zoethoudertjes voor de Stichting ?  Persoonlijk aan de Stichting toegezegde financiële middelen voor onderzoek naar de oplosbaarheid van zout rond de injectievelden zijn door Gedeputeerde Lievers van de Provincie Overijssel te elfde ure weer ingetrokken. Uitkomsten van een nog te organiseren zoutconferentie worden niet afgewacht en zullen dus geen aanleiding zijn om hervatting van het injecteren uit te stellen. Kortom: de financiële belangen wegen blijkbaar veel zwaarder dan welk (milieu)risico dan ook, aldus de leden van de Stichting Stop Afvalwater Twente. En dat terwijl de productiekosten momenteel hoger lijken dan de opbrengsten. “Onbegrijpelijk, en schandalig”,  aldus Freddy Mensink. Het is aan de Stichting om de komende weken middels acties alle zeilen bij te zetten om alsnog het tij te keren. “Laten we toch met z’n allen zien te voorkomen dat één onderneming straks geld heeft verdient aan een activiteit, terwijl vele generaties na ons in Twente blijven zitten met een zwaar verontreinigde bodem.  Als de NAM nu niet wordt gestopt hebben we hier in ons prachtige Twente in de toekomst mogelijk een groot probleem, met alle mogelijke gevolgen van dien”.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >