De strijd ‘op afstand’ van de Tubbergse Jeanet voor een beter leven voor vluchtelingen op Lesbos

De Tubbergse Jeanet Versteeg is de afgelopen weken met veel energie bezig om geld in te zamelen voor de vluchtelingen op Lesbos. De aanleiding is de brand in het kamp Moria, waardoor vluchtelingen opnieuw moesten vluchten. Dit keer voor een vlammenzee om op deze wijze hun leven en dat van hun kinderen te redden.
Zelf heeft Jeanet zich de afgelopen jaren een aantal keren als vrijwilliger beschikbaar gesteld voor Home4all en reisde daarvoor af naar Lesbos. Deze organisatie Home4all, geleid door Nikos en Katerina, zet zich al jaren in om de vluchtelingen in het onlangs afgebrande kamp Moria van eten te voorzien. Over de nog steeds schrijnende situatie schreef Jeanet haar verhaal.


1500 tot zelfs 3000 maaltijden per dag

“Ik heb regelmatig even contact met Nikos en Katerina op Lesbos. Vaak maar heel even, want ze zijn ontzettend druk. Ik heb ook gesproken met mensen, die net terug zijn uit Lesbos. Met onder meer bekenden, die er waren tijdens de brand en een collega vrijwilliger. Zij reisde direct na de brand af naar Lesbos en is nu net weer thuis in Nederland.
De dagen na de brand kookten en deelden Nikos en Katerina met hulp van vrienden 1500 tot zelfs 3000 maaltijden per dag uit. Ze begonnen ‘s ochtends om 7.00 uur en werkten tot diep in de nacht door. Door het uitdelen van de maaltijden hielden ze contact met de vluchtelingen en wisten op deze wijze dat het eten op de goede plek kwam.


Nieuw kamp uit de grond gestampt

Binnen no-time werd er een nieuw kamp gebouwd. Mensen werden onder politiebegeleiding naar dit kamp begeleid. In het kamp is geen stromend water en elektriciteit. In de tenten zit geen bodem en dus zitten/liggen de vluchtelingen op zandgrond in de tent. In het kamp krijgen mensen één keer per dag een maaltijd. Bij binnenkomst wordt iedereen getest op corona en wie positief getest is, moet in quarantaine en wordt echt opgesloten. Zojuist bereikte mij het bericht dat er 473 mensen in quarantaine zitten. Er zijn Dixi’s als toilet, maar veel te weinig voor de ruim 9000 mensen. Vanwege de slechte hygiëne en omstandigheden zijn er veel mensen en met name kinderen aan de diarree. Er is geen stromend water, dus voor mensen zelf ook geen mogelijkheid de toiletten schoon te houden/maken. Het is afschuwelijk hoe de toiletten er uit zien. Mensen kunnen zich dagen niet wassen. Als enige mogelijkheid is er de mogelijkheid zich een beetje te wassen met zout water uit de zee.

Uitgehongerde mensen
Lang niet iedereen mag het kamp in. Vluchtelingen met een status mogen er bijvoorbeeld niet in, maar vinden ook geen andere plek. Buiten het kamp krijgen de mensen haast helemaal niets te eten. Ik zag een foto van een kinderpsycholoog met in haar armen een baby’tje van drie weken. Dit meisje werd op 2 september in het kamp geboren. Ze is nog maar een week oud als het hele kamp Moria afbrandt. De gevolgen zijn schrijnend. Met haar moeder is de straat haar onderkomen. Overdag brandt de zon op Lesbos en er is nauwelijks beschutting. Temperaturen lopen op tot ruim dertig graden. Ze slaapt op een dekentje op de grond. In de derde week van haar leven vond ze een plekje in het nieuwe kamp. Ze huilt continu, haar moeder heeft geen moedermelk meer.

Ook op de Olive Groove bivakkeren nog mensen. Een Afrikaanse vrouw vroeg daar één van de vrijwilligers om hulp. Ze was erg bang dat haar 10 dagen oude baby zou sterven, omdat zij geen borstvoeding meer had. De reden was dat ze zelf twee dagen lang niet had gegeten.
Nikos, Katerina en hun vrijwilligers komen bij het uitdelen van de maaltijden uitgehongerde mensen tegen. Als één van hen er met de auto aan komt rijden, stormen de mensen op de auto af en als ze de maaltijden geven dan gaan ze vaak niet eens meer met de maaltijd naar hun woonplek, maar eten het ter plekke op. Dit duidt aan hoe ernstig mensen honger lijden.
Bovenstaande vertelde Kitty, een vrijwilliger van Home4all, mij vanavond aan de telefoon. Zij is net terug uit Lesbos en zit, conform de afspraken, nog in quarantaine.
Ik voel met haar mee. Het eerste jaar op Lesbos kan ik me nog heel goed herinneren. Het maakte heel veel indruk op mij toen ik eten uitdeelde in Moria. Ook toen leden de mensen honger. Dat is afschuwelijk en dan snap je even niet meer dat je nog ‘gewoon’ in Europa leeft. Kitty vertelde me dat het heel bijzonder is dat mensen, zelfs in deze schrijnende situatie, ontzettend dankbaar en vriendelijk zijn. Ze liet weten dat ze een jongen te eten gaf, zichzelf voorstelde en hem naar zijn naam vroeg. Hij kwam uit Afghanistan. Op haar beurt vertelde Kitty dat ze uit Holland kwam. De jongen gaf aan dat mensen uit Nederland altijd zo behulpzaam zijn. Tevens toonde hij zijn dankbaarheid met de volgende zin: “Als jij ooit hulp nodig hebt, dan ben ik er ook voor jou.”


Vluchteling en hulpverlener allebei mens

Geen vluchteling en hulpverlener, nee gewoon allebei mens en elkaars gelijke. Het woord vluchteling is dan ook maar een stempel. Zij zijn mensen, zoals jij en ik. Zij lopen daar rond op dat eiland over de wegen, die ik als vrijwilliger reed om hulp te bieden. We brachten voedselpakketten van het restaurant van Home4all naar Moria en naar het oude Kara Tepe. Het is prachtig als Kitty vertelt over het uitdelen van luiers. Voor één baby heeft ze niet de goede maat en dan rijdt ze naar een cash and carry om de juiste luiers op te halen. Het hart op de goede plek. Kitty laat ook weten dat moeders, door gebrek aan voedsel, geen borstvoeding meer kunnen geven. Daarnaast ziet ze regelmatig dat de vluchtelingen toch nog teruglopen naar het kamp Moria om te zoeken naar hun spullen.
Katerina en Nikos werken samen met hun vrijwilligers en vrienden keihard om eten te verstrekken. In het nieuwe kamp inventariseren zij welke mensen ‘special needs’ nodig hebben. En dan moet je denken aan zwangere vrouwen, kinderen, zieke en oudere mensen. De minderjarige alleenstaande kinderen zijn nu gelukkig allemaal van het eiland af en worden elders in Griekenland opgevangen, terwijl Duitsland zich inmiddels ontfermd heeft over een deel van deze ‘wezen’. Dat neemt niet weg dat in het nieuwe kamp toch nog zo’n 9000 vluchtelingen zijn ondergebracht.

Jeanet Versteeg

Kun jij ook iets missen en direct helpen? Wat je kunt missen is welkom: Het rekeningnummer is NL28ABNA0510514936 t.n.v. JT Versteeg o.v.v. Noodhulp lesbos Moria home4all. Iedere dag maakt ze het binnengekomen geld rechtstreeks over naar Nikos en Katharina, die daarmee waardevol werk kunnen doen!!

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

“Holland is goed nietwaar?”

“Holland is goed nietwaar?”

Het Griekse eiland Lesbos is vooral bekend om de vluchtelingencrisis. Het is echter ook een eiland w...

Lees verder >
Vluchtelingenopvang in klooster in Denekamp

Vluchtelingenopvang in klooster in Denekamp

Het klooster in Noord-Deurningen heeft bij de gemeente Dinkelland aangegeven dat er bij hen plek is ...

Lees verder >
“If you can help, just do it”

“If you can help, just do it”

Op het Griekse eiland Lesbos woont het echtpaar Katerina en Nikos. In 2014 en 2015 zag Nikos met eig...

Lees verder >